Izložba kao kulturni dijalog

Akademski slikari prof. Nataša Đurović i Zoran Petrušić, koje je selektovala direktorica Muzeja i galerija Budve mr Lucija Đurašković, predstaviće se na VII Međunarodnom bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku

932 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Petrušićev rad “Kunst macht frei”, Foto: Privatna arhiva
Petrušićev rad “Kunst macht frei”, Foto: Privatna arhiva

Javna ustanova Muzeji i galerije Budve i direktorica mr Lucija Đurašković će kao počasni gost izvršiti stručnu selekciju dva umjetnika iz Crne Gore koji će se predstaviti na VII Međunarodnom bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku, na kome će se od 14. novembra do 20. decembra ove godine predstaviti umjetnici iz 30 zemalja.

U pitanju je projekat saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Centrom za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture “Krug” koji organizuje VII Međunarodno bijenale vizuelnih umetnosti u Čačku.

“Višeznačnost ovogodišnjeg tematskog okvira, koji nosi naziv ‘Razgraničenja’, posmatranog u korelaciji sa opštim nazivom projekta - izložbe ‘Biblioteka - otvorena knjiga Balkana’, predlaže se kulturni dijalog kao osnova, ali i most, u procesu prevazilaženja konfesionalnih i nacionalnih razlika, i uspostavljenih geopolitičkih granica. Koncept izložbe kao kulturni dijalog, sa programom koji podstiče uzajamno razumijevanje i poštovanje, kao metoda za potiranje razlika i suprotnosti nastalih u prošlosti, svrstava ovu bijenalnu manifestaciju u red relevantnih kulturnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Đurašković je odabrala akademske slikare prof. Natašu Đurović i Zorana Petrušića koji će se predstaviti sa po dva umjetnička rada.

Đurović će se predstaviti sa radovima: „Trajanje - nestajanje - trajanje“, kombinovana tehnika na platnu, nastao 2016. godine i „Trajanje - nestajanje - trajanje“ 2, kombinovana tehnika na platnu iz iste godine. Rođena je u Doboju 1963. godine. Diplomirala je na Kulturološkom fakultetu na Cetinju 1986. godine. Stipendista je francuske Vlade na specijalizaciji u Parizu 1989/90. Magistrirala je likovnu tehnologiju na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani 1992. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i član ULUCG. Realizuje umjetničke ideje u različitim medijima: crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Izlagala je na prestižnim kolektivnim izložbama u svijetu, ali i samostalno u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za umjetnički rad.

“Trajanje - nestajanje - trajanje” Nataše Đurović
“Trajanje - nestajanje - trajanje” Nataše Đurovićfoto: Privatna arhiva

Zoran Petrušić se na ovogodišnjem Međunarodnom bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku predstavlja radovima „Kunst macht frei“, ulje na platnu iz 2008. godine i „ Say“, ulje na platnu iz 2015. Rođen je 1966. godine u Podgorici. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 1993, odsjek slikarstvo u klasi prof. Dragana Karadžića. Dobitnik je više značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvajaju, a imao je i veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

“Struktura uspostavljene platforme na balkanskom bijenalu, predstavlja svojevrsno polje istraživanja, potiranja granica, izlaganja različitih vizuelnih retorika i transfera ideja, jasno manifestujući težnje inicijatora ovih umjetničkih susreta, ka razvijanju fluidnog dijaloga između nebalkanskih naroda, kao i prezentaciju balkana oslobođenog od negativnih premisa. Realizacija ove izložbe je planirana u periodu od 14. novembra do 20. decembra gdje njen tematski okvir ‘Razgraničenja’, još eksplicitnije izražava nastojanje da se afirmiše ova vrsta dijaloga, kao strategija djelovanja na putu obnavljanja narušenih veza”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: