Ko je bio Nikola Vujošević: Vječni učenik kanjona Morače otišao u legendu

Sarađivao je sa nekim od najvećih crnogorskih slikara tog vremena Nikom Đurovićem, Milanom Božovićem, Antonom Lukatelijem... U toj radionici nastala je i ostvarena inicijativa za osnivanje Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore 24. marta 1946

5296 pregleda 173 reakcija 2 komentar(a)
Vujošević, Foto: Luka Zeković
Vujošević, Foto: Luka Zeković

Poznati crnogorski slikar Nikola Vujošević preminuo je u 91. godini.

Vujošević je rođen u Podgorici 11. decembra 1929. godine. U glavnom gradu Crne Gore završio je osnovnu školu i gimnaziju.

Nakon bombardovanja Podgorice, 5. maja 1944. Nikola je pristupio narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB). Bio je u pratećoj četi II komande područja. Demobilisan je januara 1945. na inicijativu Nika Đurovića koji je uvidio njegov talenat.

Vujošević je upućen na Cetinje u atelje Ministarsva prosvjete NR Crne Gore gdje počinje da se bavi slikarstvom.

U toj radionici sarađivao je sa nekim od najvećih crnogorskih slikara tog vremena Nikom Đurovićem, Milanom Božovićem, Antonom Lukatelijem... U toj radionici nastala je i ostvarena inicijativa za osnivanje Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore 24. marta 1946.

Vujošević se dugo bavio i pedagoškim radom, likovnom kritikom i publicistikom, objavio je više knjige: “Sa likovnih obzorja” (1988), “Krunisanje kamena” (1999), “Memento” (2005), “Magika kanjona” (2014).

Bio je član predsjedništva SULUJ-a, predsjednik ULUCG-a, Udruženja likovnih pedagoga Crne Gore, član Odbora za likovnu umjetnost CANU.

Posebno je poznat po načinu na koji je oslikao Platije, a za kanjon Morače kazao je svojevremeno da je škola koju nikada neće završiti.

“Od Platija, od Morače, napravio sam sebi školu, koju nikada neću završiti, tačno. Ta rečenica vratila me na period kada je otac slovenačke grafike Božidar Jakac imao izložbu u Podgorici. On, Aco Prijić i ja otišli smo do mog ateljea u Bioču, a onda smo odlučili da slikamo kanjon Morače. Jakac je slikao, slikao, i poslije određenog vremena odustao je uz riječi da je slikati taj predio uz iskreno prepuštanje, pravo opterećenje”, kazao je slikar u ranijem intervjuu za “Vijesti”.

Tada je izrazio uvjerenje da je sa svojim, tada novim radovima, uspio donekle da svoje teme i simbole zaokruži.

“Naravno, ne potpuno, ali blisko konačnom. To se, prije svega, dogodilo sa lišajevima, koji su stalni motiv na mojim radovima od šezdesetih godina naovamo, i naravno, sa Platijama. Ta dva simbola su centar izložbe, a dominira njihovo ukrštanje, odnosno, sada sam te lišajeve ukomponovao u stijene Platija. Imam seriju slika, osobenu apoteozu Kanjona, izraženu kroz tretman lišaja, kroz ordenje kamena. Ranije su oni predstavljani parcijalno, a sada gotovo nose postavku. Nakon višedecenijskog rada mogu da kažem da sam došao, ne neočekivano, do uvjerenja da sam se primakao zaokruženju moje teme. A s druge strane, znam da je tako nešto nemoguće, da je za Platije kratak jedan život”, izjavio je tada Vujošević

Bonus video: