Od djetinjstva do izuma Nikole Tesle

Predstava “Mali Tesla” premijerno će biti izvedena u drugoj polovini decembra u KIC-u Zeta

1669 pregleda 1 komentar(a)
Sa prve probe, Foto: Privatna arhiva
Sa prve probe, Foto: Privatna arhiva

Probe za predstavu “Mali Tesla” namijenjenu djeci uzrasta od 6 do 10 godina, u produkciji Kulturno-informativnog centra Zeta, počele su protekle sedmice

Predstava se radi u koprodukciji sa Korifej teatrom i Dramskim studiom Prazan prostor, režiju potpisuje Petar Pejaković, dramaturg je Ilija Gajević, a priču će na scenu prenijeti Anđelija Rondović, Đorđije Tatić i Slaviša Grubiša. Pretprodukciju potpisuje Jelena Šoškić, a izvršni producenti su Zoran Rakočević i Marija Backović. Premijera predstave je najavljena za drugu polovinu decembra u Zeti, a reprize će biti upriličene do kraja godine i u Podgorici.

“Riječ je o projektu “Mali Tesla” koji za cilj ima da publiku upozna sa odrastanjem i najznačajnijim koracima ka velikim izumima Nikole Tesle - čovjeka bez čijih dostignuća ne bismo poznavali svijet u kakvom danas živimo”, poručuju iz Dramskog studija Prazan prostor.

Producenti ističu da su vrlo ponosni na entuzijazam i hrabrost ekipe da uprkos pandemiji stvaraju pozorišnu predstavu, i to baš za najmlađe koji su ovom kriznom trenutku najzapostavljeniji i čije kulturne potrebe smo dužni da zadovoljimo.

“Značajno je što ovaj projekat realizuje KIC Zeta u saradnji sa nezavisnim pozorištima kako bi se ukazalo na značaj podrške lokalnih centara za kulturu, ali i doprinos umjetničkom sadržaju koji nudi ova ustanova kuture publici u opštini Golubovci. Podsjećamo da su Korifej teatar i Dramski studio Prazan prostor predstavnici nezavisne kulturne scene koji već godinama pokušavaju kvalitetnim i kontinuiranim radom da razvijaju i unapređuju nezavisnu pozorišnu scenu u Crnoj Gori. Važno je njihovo djelovanje i u polju razvoja pozorišne scene za djecu i mlade, a ovaj projekat je samo jedan u nizu kojim se želi skrenuti pažnja na značaj i nužnost pozorišnog sadržaja namijenjenog djeci, kao i mogućnost razvoja novih pozorišnih formi u ovoj oblasti”, ističe se u saopštenju.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2020. godinu.

Bonus video: