Poziv za dostavljanje predloga za proslavu jubileja u saradnji sa Uneskom tokom 2022/23.

Svaka država članica može podnijeti dva predloga, od kojih bi jedan trebalo da se odnosi na rodnu ravnopravnost

2511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorska nacionalna komisija za Unesko pozvala je sve zainteresovane da podnesu predloge za komemorativne događaje i proslave za koje se smatra da su od značaja za obilježavanje u našoj zemlji, a koje se odnose na proslavu godišnjica u saradnji sa Uneskom.

Svaka država članica, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, može podnijeti dva predloga, od kojih bi jedan trebalo da se odnosi na rodnu ravnopravnost. Svaka predložena godišnjica mora biti povezana sa idealima i ciljevima Organizacije u oblastima obrazovanja, kulture, prirodnih nauka, društvenih i humanističkih nauka i komunikacije. Takođe, mora promovisati odnose među ljudima, toleranciju i ideal mira, kulturnog dijaloga i međusobnog razumijevanja među ljudima.

"Proslave rođenja, nezavisnosti ili jubileji državnih institucija nijesu relevantni za razmatranje. Takođe, neprihvatljive su i godišnjice vojnih događaja. Godišnjica se mora odnositi na ličnosti zaista univerzalnog uticaja, nominovane samo posthumno, i događaje univerzalnog, ili makar regionalnog, značaja, nesporno poznate izvan granica svoje zemlje, koje bi odražavale ideale, vrijednosti, kulturnu raznolikost i univerzalnost organizacije. Obilježavanja se moraju odnositi na pedesete, stote ili višestruke godišnjice, izuzev u slučaju najmanje razvijenih zemalja (LDC), zemalja u razvoju, zemalja u tranziciji i malih ostrvskih države u razvoju (SIDS), kao i u slučaju prijedloga koji promovišu rodnu ravnopravnost i ugledne žene, za koje se mogu prihvatiti jubileji od 25 godina", navodi se u saopštenju.

Uz predlog datuma potrebno je dostaviti i kratko obrazloženje za nominovanje, zemlju partnera nominacije, kao i informacije o značaju obilježavanju tog datuma za državu ili države.

Predlozi se mogu slati do 25.novembra na e-mail adresu: tijana.vujovic@mku.gov.me

Bonus video: