Podrška FCS za dva crnogorska filma

Dugometražni igrani film “Djeca” Nikole Vukčevića i dugometražni dokumentarni film “Đina” Sare Stijović dobili su podršku u iznosu od 60, odnosno 20, hiljada eura

4059 pregleda 0 komentar(a)
Film “Đina” o Đini Markuš, Foto: Privatna arhiva
Film “Đina” o Đini Markuš, Foto: Privatna arhiva

Dva crnogorska filmska projekta podržana su na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Dugometražni igrani film “Djeca” reditelja Nikole Vukčevića u produkciji kompanije “Galileo Production” i koproducenta iz Srbije “Cinnamon Films”, kao i dugometražni dokumentarni film “Đina” mlade rediteljke Sare Stijović, u produkciji kompanije “LIVE production” i koproducenta iz Srbije “Rezon” dobili su 60, odnosno 20 hiljada eura podrške FCS.

Komisija je radila u sastavu: Iva Plemić Divjak (predsjednica), Feti Dautović, Sabolč Tolnai, Goran Radovanović i Srđan Koljević. Oni su i obrazložili svoje odluke:

„Osvjedočena scenarističko-rediteljska ekipa, međunarodna glumačka ekipa i regionalna distributerska garancija u ranoj fazi produkcije, predstavljaju odličnu bazu da ovaj projekat nastavi da ispunjava svoj zamašan koprodukcioni potencijal, finansiranje nastavi u ostalim, planiranim zemljama regiona, kao i na panevropskim fondovima. Ovaj projekat, komisija je izabrala jednoglasno, bez ikakve sumnje u njegov budući veliki uspeh”, ističe se u obrazloženju za Vukčevićev film.

Iz filma “Djeca” Nikole Vukčevića
Iz filma “Djeca” Nikole Vukčevićafoto: Privatna arhiva

Dokumentarni film Sare Stijović donosi privatnu i politički biografiju Đorđine Đine Markuš - Crnogorke koja je tokom IB rezolucije u bivšoj Jugoslaviji poslata na Goli otok da služi kaznu. Na Golom otoku je provela tri godine, ali je preživjela i dočekala slobodu. Nekoliko godina prije smrti, stavila je na papir sve što je preživjela tokom boravka na Golom otoku, te napisala memoare. “Projekat koji pokazuje da je, do sada već mnogo puta tretiranu temu - Goli otok, moguće obraditi iz novog ugla, a sve zahvaljujući originalnoj premisi i konceptu projekta”, ističe se u obrazloženju njenog filma.

Ovi crnogorski filmovi su ranije podržani od strane Filmskog centra Crne Gore, za proizvodnju, a na konkurs Filmskog centra Srbije, za ovu kategoriju su prijavljena ukupno 43 projekta, a odabrano je osam

Bonus video: