Lagatorova donacija Narodnom muzeju Crne Gore

Poliptih Luke Lagatora čini dio izložbe “Cetinju”, koja je u postavci u Biljardi od septembra mjeseca, a čiji su organizatori NMCG i Prijestonica Cetinje, povodom 55 godina njegovog stvaralaštva

3835 pregleda 3 komentar(a)
Poliptih “Oktoih”, Foto: Privatna arhiva
Poliptih “Oktoih”, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski multimedijalni umjetnik Luka Lagator poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore poliptih “Oktoih”, umjetnički rad koji se sastoji iz više slika.

Poliptih Luke Lagatora čini dio izložbe “Cetinju”, koja je u postavci u Biljardi od septembra mjeseca, a čiji su organizatori NMCG i Prijestonica Cetinje, povodom 55 godina njegovog stvaralaštva.

Lagator se decenijama uspješno iskazuje u slikarstvu, karikaturi, instalaciji, objektima, filmu, performansu... Do sada je imao 25 samostalnih izložbi slika i 28 samostalnih izložbi karikature u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi slika i više od 500 izložbi karikature širom svijeta. Snimio je dva kratka umjetnička filma - “Sizifov put” i “Sizifov trud”.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je i Trinaestojulska nagrada, Plaketa Ivan Crnojević, Trinaestonovembarska nagradu. Ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Bonus video: