Rakočeviću regionalna nagrada za dramski tekst

Na konkurs je pristiglo 89 drama autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Crne Gore, a konkurs je trajao od 20. jula do 20. septembra 2020. godine i bio je otvoren za sve dramske autore sa prostora Balkana i Evrope koji pišu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku i u svim žanrovima

3949 pregleda 734 reakcija 0 komentar(a)
Rakočević, Foto: Krsto Vulović
Rakočević, Foto: Krsto Vulović

Crnogorski reditelj Zoran Rakočević nagrađen je na prvom međunarodnom konkursu “Priče sa balkona, priče sa Balkana” za najbolje kratke dramske tekstove, koji je raspisala Alternativna teatarska aktivna kompanija - ATAK u saradnji sa Evropskom kulturnom fondacijom (European Cultural Foundation), a posredstvom „Culture of Solidarity“ fonda.

Na konkurs je pristiglo 89 drama autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Crne Gore, a konkurs je trajao od 20. jula do 20. septembra 2020. godine i bio je otvoren za sve dramske autore sa prostora Balkana i Evrope koji pišu na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku i u svim žanrovima.

foto: ATAK

Rakočević je nagrađen za svoj dramski tekst “Granica”, a pored njega, žiri u sastavu: Stevan Koprivica (Crna Gora), Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), Filip Grinvald (Srbija) i Matko Botić (Hrvatska) izabrao je još devet kratkih drama sistemom bodovanja.

Tako su najviše bodova na konkursu dobili sljedeći tekstovi: iz Hrvatske: “Mrtve ne treba micati” Monika Herceg, “Kad stane glazba” Vid Adam Hribar, iz Srbije: “Svi psi idu u raj” Sara Radojković, “Koje nacionalosti je istina” Divna Stojanov, “Retro serija” Vladan Kuzmanović, “Pogled sa mog balkona” Danilo Brakočević, “Čežnja” Stamen Milovanović, iz Bosne i Hercegovine “Estetika obmane” Almir Alić i “Najgori jebeni dan u čitavom jebenom životu” Mirza Skenderagić, dok je Rakočević jedini autor nagrađen iz Crne Gore.

Nagrada za svaku od 10 najboljih drama je 500 eura po autoru.

“Drame će biti objavljene u posebnoj zbirci-zborniku, te će biti izvedene i kao posebno pozorišno djelo. U zborniku će se naći i ostale drame koje su bile bodovane od strane žirija, po dopuštenju autora. Kratke predstave će izvoditi glumci iz različitih zemalja Balkana, a za potrebe digitalnih platformi, biće snimljene kao videozapisi i distribuirani putem veb stranice, Fejsbuka, Instagrama, Jutjub kanala”, navodi se u saopštenju.

Kratke drame, su prema konkursnom pozivu, trebale da odražavaju stav balkanskih pisaca o temama: Balkanska vizija Evrope, povezanost i solidarnost u trenutnim okolnostima u doba pandemije, pogled na politički, socijalni, obrazovni i nacionalni smisao, subkulturu, ideološko nasljeđe balkanskih zemalja, balkanski pogled na Evropu, na probleme s kojima se mnoge zemlje susreću u procesu pridruživanja EU, antifašističko nasljeđe, život između Istoka i Zapada...

Bonus video: