Sprovedena arheološka istraživanja u Zagoriču: Uprava čeka rezultate i zaključke

Jugoistočna nekropola nije kulturno dobro, iako je integralni dio Duklje koja je upisana u Registar Zakonom zaštićenih dobara

4973 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Arheološka istraživanja u Zagoriču, nedaleko od lokaliteta Duklja, sproveo je Centar za konzervaciju i arheologiju od 19. oktobra do 2. novembra, ali, izgleda, još uvijek nijesu obavijestili Upravu za zaštitu kulturnih dobara (UZKD) o rezultatima i zaključcima istraživanja, eventualno o njihovim daljim planovima.

To se zaključuje iz odgovora UZKD na pitanje “Vijesti” da su dobili dokumentaciju Centra za konzervaciju i arheologiju sa sumiranim istraživanjem.

“Shodno članu 82 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, nosilac odobrenja za sprovođenje arheoloških istraživanja u obavezi je da u roku od 60 dana od isteka roka za vršenje istraživanja dostavi Upravi preliminarni izvještaj o izvršenom istraživanju, a u roku od godine od isteka roka za vršenje istraživanja dostavi Upravi konačni izvještaj, sa kompletnom dokumentacijom, o izvršenom istraživanju. Očekujemo da će nam JU Centar za konzervaciju i arheologiju predmetnu dokumentaciju dostaviti u zakonom predviđenom roku”, kazali su oni i dodali da će naredne korake vezano za ovaj lokalitet definisati “po prijemu izvještaja od strane nosioca istraživanja, imajući u vidu i zaključke date istim”.

Na ovom prostoru, u dvorištu trafostanice Crnogorskog elektroprenosnog sistema krajem septembra su pronađeni arheološki nalazi oštećeni prilikom izgradnje sistema trajnog napajanja električnom energijom auto-puta Bar-Boljare.

S obzirom na to da jugoistočna nekropola nije kulturno dobro, iako je integralni dio Duklje koja je upisana u Registar Zakonom zaštićenih dobara, iz UZKD kažu da je svakako “plan u okviru Elaborata uvrstiti jugo-istočnu nekropolu, imajući u vidu njen značaj, utvrđen sistematskim arheološkim istraživanjima sprovedenim u periodu od 1959. do 1962, godine, ali i potvrđen novijim istraživanjima, uslovljenim pronalaskom dodatnih nalaza arheološkog karaktera”.

Iz Centra za konzervaciju i arheologiju “Vijestima” su ranije kazali da se nadaju da će ovaj prostor ipak biti proglašen kulturnim dobrom, te su kandidovali Zagorič Ministarstvu kulture za dalja istraživanja.

“Jugoistočna nekropola nije kulturno dobro iako je integralni dio Duklje koja je upisana u Registar Zakonom zaštićenih dobara. Nadati se, da će revalorizacijom ovaj prostor biti u obuhvatu kulturnog dobra. U tom smislu, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore je, cijeneći značaj lokaliteta Duklja, kao spomenika I kategorije, i novootkrivenih nalaza, kandidovao lokalitet Zagorič za reviziona istraživanja kod Ministarstva kulture Crne Gore, sa nadom da će biti podržan kroz Program istraživanja i zaštite kulturnih dobara za 2021”.

Na pitanje “Vijesti” koji su dalji potezi UZKD odgovara da se izradom plana arheoloških istraživanja bavi JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, na osnovu utvrđenih prioriteta.

“Hitnost sprovođenja arheoloških istaživanja nekog prostora definiše se i na osnovu eventualne ugroženosti istog. Ipak, imajući u vidu da se Upravi za zaštitu kulturnih dobara Centar za konzervaciju i arheologiju obratila sa informacijom o prisustvu dodatnih nalaza nađenih prilikom daljeg trasiranja iskopa za elektrokabl, očekujemo postupanja Uprave za inspekcijske poslove po pitanju lokaliteta u Zagoriču, shodno čemu će ovaj organ preduzimati dalje radnje iz svoje nadležnosti”.

Bonus video: