Arhitektura, skulptura, sjećanje

Usljed epidemiološke situacije regionalna putujuća izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika bivše Jugoslavije 1945-1991” nastavlja se onlajn putem

2846 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Roberto Conte
Foto: Roberto Conte

Putujuća izložba “Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika bivše Jugoslavije 1945-1991” započela je svoj put kroz različite gradove na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, međutim, zbog ograničenja usljed epidemiološke situacije i mjera u borbi sa virusom korona, projekat se nastavlja onlajn putem pa će tako biti dostupan i široj javnosti.

Kreativna zajednica “Avtomatik Delovišče” pod pokroviteljstvom opštine Koper u Sloveniji, zajedno sa organizacijom “Architectuul”, predstavlja 33 spomenika iz regiona, a dostupni su i na njihovim stranicama na društvenim mrežama. Završni onlajn događaj najavljen je za nedjelju 29. novembra, kada će biti upriličena i predavanja, već od 10 časova.

Pored ostalih, jedna od govornika je i arhitektica dr Slavica Vučković, autorka knjige „Spomenici II svjetskog rata u Crnoj Gori” i profesorica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. On će od 12.30 časova predstaviti projekat “Kulturne rute Crne Gore” u okviru kojeg je i objavljena njena knjiga, u izdanju nevladine organizacije “Expeditio”, a sa ciljem i idejom o uspostavljanju “kulturne rute regiona”.

Od 13 časova na programu je intervju Jelice Jovanović sa Miodragom Živkovićem, “(Ne)odgovarajući spomenici”, u znak sjećanja na jednog od najvećih jugoslovenskih skulptora Miodraga Živkovića, autora mnogih memorijalnih spomen-kompleksa u bivšoj Jugoslaviji.

Pored izdvojenog, program obuhvata uvodno predavanje, kao i predavanja “Dostojanstvo pamćenja”, “Prostori i dostojanstvo”, “Prezentacija i dostojanstvo”, “Utjelovljena iskustva: Istraživanje odnosa između arhitekture, pejzaža i simbolike u spomenicima Drugog svjetskog rata socijalističke Jugoslavije”, master rad Vida Rucli sa Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, pod mentorstvom Maruše Zorec i Luke Skansija, “Jugoslavija ekspres”, “Spomenici NOB”, a biće predstavljena i svojevrsna baza podataka spomenika. Govornici će biti neki od najznačajnijih arhitekata, teoretičara i istoričara umjetnosti iz regiona, ali i iz inostranstva.

Više detalja dostupno je na Fejsbuk stranicama “Avtomatik Delovišče” i sajtu architectuul.com.

Bonus video: