“Studije Fausta” na festivalu “Desire”

Predstava čiji je koproducent Kraljevsko pozorište “Zetski dom” izvedena je juče u Subotici

1615 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstava “Nije to to - Studije Fausta” prikazana je juče na 12. Međunarodnom regionalnom festivalu modernih pozorišnih predstava “Desire Central Station” 2020. u Subotici. Komad, u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Beogradskog dramskog pozorišta i Međunarodnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS iz Sarajeva, režirao je Tomi Janežić, po tekstu Simone Semenič.

Iz Kraljevskog pozorišta je ranije najavljeno da će crnogorska premijera biti održana 8. novembra, međutim epidemiološka situacija je ipak odložila igranje predstave pred crnogorskom publikom. Premijera je bila u Sarajevu 7. jula na sceni SARTR-a, nakon čega je predstava početkom septembra izvedena i na otvaranju jubilarnog 60. MESS-a, a odigrana je i u Beogradu sredinom oktobra. Predstava “Nije to to - Studije Fausta” je istraživački, stvaralački projekat koji se bazira na “ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenja mosta - veze između Zapada i Istoka”. Na sceni osam glumica razrađuju pojedine motive iz Geteovog “Fausta”, ali nije u pitanju još jedna verzija “Fausta”.

“Želio sam da uradim kratku predstavu, za razliku od mnogih mojih ranijih projekata. Tražim najkraći mogući format, a da ima smisla. Tako sam predložio dramskoj spisateljici Simoni Semenič da napiše komad koji nije “Faust”, ali dodiruje njegovu suštinu. Zanima me ‘nepojmljivost’. Negdje i “Faust” kreće s tim, kao da želi most u nepojmljivo”, kazao je reditelj.

On je ranije istakao i da je poseban akcenat predstave na likovnim/prostornim sredstvima, te da se zajedno sa stvaralačkom ekipom mnogo prije početka proba detaljno bavio pitanjima prostorne i dramaturške kompozicije. U predstavi igraju crnogorske glumice Jelena Laban i Karmen Bardak, kao i Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić i Dunja Stojanović. Asistentkinja režije i dramaturg je Mirjana Medojević, koreograf i dramaturg Katja Legin, scenografiju je radio Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremac, a fotografije Dženat Dreković.

Podnaslov ovogodišnjeg festivala je “Life” (život), a program se završava danas. Tokom devet dana odigrano je 11 predstava iz regiona, do 30. novembra.

Bonus video: