„Skrovite poruke” Dragana Karadžića

Dobitnik je 23 nagrade među kojima su i Trinaestojulska, “Milunović Stijović Lubarda” i povelja istaknutim kulturnim stvaraocima

4997 pregleda 0 komentar(a)
Karadžić, Foto: Filip Roganović
Karadžić, Foto: Filip Roganović

Izložba renomiranog crnogorskog slikara Dragana Karadžića “Skrovite poruke” biće otvorena danas u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Podgorici, u 17 časova.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložba će biti otvorena virtuelno u 17 časova, a zainteresovani joj mogu pristupiti i putem Instagram profila Centra savremene umjetnosti Crne Gore ili preko Zoom aplikacije (link https://us05web.zoom.us/j/859 83813731?pwd=WFFscEpUb2xGVHl6ZW5TWVN4K3pRQT09).

Izložba će za posjetioce biti otvorena do kraja januara.

“Dragan Karadžić je jedan od najplodnijih crnogorskih slikara. To dokazuje njegov kontinuirani rad koji se ogleda u preko 50 samostalnih izložbi i više od 400 kolektivnih izložbi u svim bivšim republikama SFRJ. Njegove radove vidjela je i publika Pariza, Beča, Brisela, Štutgarta, Osla, Nikozije, Malte, Kaira, Tokija, Rima, Moskve, Vašingtona, Odese, Kelna, Insbruka. Danas, tu priliku ponovo ima Podgorica. Slike, crteži i akvareli pružaju uvid u Draganov svijet. U tom svijetu dominiraju boje, među kojima uvijek odudaraju plava i žuta kao komplemetarne i suprotne u isti mah. One su pune simbolike. One oslikavaju naša untrašnja stanja naše emocije ali i oslikavaju prostor na kome nastaju, plavo kao more, žuto kao sunce i sivo-bijela kao crnogorski krš. Ta platna su ogledala našeg bića ali i našeg odnosa sa okolinom, prije svega prirodom. Oblici, kao i boje, uvijek su savršeno uravnoteži, udopunjujući i puni ritma”, navodi se u saopštenju povodom izložbe i dodaje da njegove slike, iako dvodimenzionalne, izuzetno su bogate slojevima značenja.

Karadžićev rad sa izložbe u podgoričkoj galeriji 'Pizana'
Karadžićev rad sa izložbe u podgoričkoj galeriji "Pizana"foto: Filip Roganović

Karadžić je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika. Diplomirao je u Nikšiću na Pedagoškoj akademiji likovni smjer 1974. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980, slikarski odsjek, gdje je i magistrirao 1980.

Kao i mnogi njegovi prethodnici sa ovih prostora, zaputio se u Pariz gdje je kao stipendista Francuske završio specijalizaciju na Akademiji des Beaux Arts. Bio je na studijskim boravcima širom Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao konzervator fresaka radio je na obnovi u Staroj Pavlici, Karanu i Arilju od 1977. do 1981. godine.

Dobitnik je 23 nagrade među kojima su i Trinaestojulska, “Milunović Stijović Lubarda” i povelja istaknutim kulturnim stvaraocima.

Radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na odsjeku za likovno vaspitanje, a potom i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Redovni je član Crnogorske akademije nauke i umjetnosti i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Bonus video: