Umjetnička imaginacija ne trpi ni zbog čega

Šest studenata Fakulteta likovnih umjetnosti večeras će svoje radove predstaviti online u okviru izložbe “Save The Night”

4388 pregleda 1 komentar(a)
Sa izložbe Save The Night, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe Save The Night, Foto: Privatna arhiva

Studenti Fakulteta likovnih umjetnosti riješili su da doskoče aktuelnoj situaciji, pa će uz pomoć projekta “Meister Piece koncept - Save The Night Vol.2”, koji organizuju G3 Spirits i Jagermeister, večeras putam onlajn izložbe predstaviti svoje radove. Jasmina Šuntić, Azra Mehović, Valentina Dronjak, Milva Milić, Nikola Jovićević i Aleksandar Bugarin izložiće ne samo radove na temu “Save The Night”, nego i crteže koje su radili tokom dvije godine studiranja, a da se uklapaju u ovaj zadatak koji su dobili.

Tokom online izložbe biće predstavljeno ukupno 20-ak radova, a publika će moći da vidi i proces nastajanja nekih od njih. Kad mjere otežavaju funkcionisanje, ovo je najbolji način da ovi mladi ljudi predstave svoj rad široj javnosti, a kompletan materijal biće prikazan od 20 časova na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

“Uspjeli smo da na kreativan način odgovorimo na zadatu temu, ali smo i dobili mogućnost da predstavimo i naše starije radove i da se na taj način publika upozna sa nama kao mladim umjetnicima. Na ovoj izložbi, pored zadate teme imaću još četiri, pet, slika od kojih sam sa jednom prošle godine osvojila državnu nagradu. Odlučila sam da se predstavim slikama na platnu kako bi se publika upoznala sa mojim stilom, bez obzira na to što sam na smjeru za grafički dizajn”, priča u razgovoru za Vijesti jedna od učesnica Jasmina Šuntić.

Bez obzira na to što je sa smjera za grafički dizajn, kaže da joj je slikanje takođe blisko, jer svi radovi i počinju crtežom.

“Naime, prije nego krenemo da stvaramo u serveru, moramo ručno da napravimo skicu. Mada, i prije nego što sam upisala grafički dizajn voljela sam da slikam, tako da mi suočavanje sa platnom nije bilo teško, volim da kontrolišem boje na njemu”, ističe Šuntić koja smatra da je zbog tehnologije danas slikarstvo zapostavljeno u odnosu grafički dizajn.

“Slikanje na platnu mnogo duže traje i morate prije nego krenete da slikate imati cijelu ideju. Smatram da se ova umjetnost upravo zbog napredovanja tehnologije više cijeni, zato je i to bio razlog što sam izabrala da se na ovaj način predstavim publici”, objašnjava Šuntić.

Ona otkriva da će neki od kolega predstaviti svoje radove sa smjera grafički dizajn, a biće i jedna skulptura.

“Svi smo se potrudili da na zadatu temu odgovorimo kroz umjetničku imaginaciju, pa će pored grafika i slika na platnu biti i fotografija”, otkriva Šuntić šta će sve to publika tokom virtuelne izložbe moći da vidi.

Tokom pandemije studentima je bio ograničen i pristup fakultetu, pa su našli priliku za kreativni izražaj u izolaciji. Sagovornica Vijesti ipak smatra da im pandemija nije uticala na kreativnost.

“Talenat će uvijek izaći na površinu, tako da inspiracija nikad ne trpi zbog bilo čega. Možda tokom pandmije nijesmo imali tehnička sredstva, ali smo ih zahvaljujući učešću u ovom projektu dobili, tako da smo imali kompletan materijal koji nam je potreban da ovu ideju realizujemo do kraja”, kaže Šuntić kojoj ovo neće biti prva izložba.

“Prvu izložbu imala sam u četvrtom razredu srednje, i tada sam predstavila svoje slike. Željela sam da upravo njima podstaknem neke ljude da zavole, a možda i upišu slikarstvo. Što se tiče kolektivnih izložbi, na kraju svake školske godine organizuju se izložbe naših radova koje smo napravili tokom te školske godine, međutim zbog pandemije ovoga puta ista nije napravljena, pa čekamo da se steknu uslovi, kako bismo i te radove predstavili publici”, ističe Šuntić.

Bonus video: