Zetski dom formirao glumački ansambl

Nakon skoro sedam decenija, najstariji državni teatar u Crnoj Gori dobio je stalni glumački ansambl koji čine: Goran Vujović, Vule Marković, Jelena Laban, Marija Labudović i Jelica Vukčević

4928 pregleda 651 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Najstariji državni teatar u Crnoj Gori, Kraljevsko pozorište Zetski dom, osnovan 1884. godine prvi put nakon skoro sedam decenija dobio je stalni glumački ansambl, koji će za početak brojati pet umjetnika.

Tako je Kraljevsko pozorište Zetski dom, koje je danas organizovano kao narodno pozorište, formiralo ansambl koji čine diplomirani dramski umjetnici: Goran Vujović, Vule Marković, Jelena Laban, Marija Labudović i Jelica Vukčević.

Iz Zetskog doma ističu i da će u narednoj godini proširiti glumački ansambl za još pet stvaralaca, “kako bi u punom kapacitetu korespondirao sa utvrđenom umjetničkom koncepcijom i repertoarskom politikom od javnog interesa”.

“Na taj način, Kraljevsko pozorište Zetski dom ostaće vjerno misiji crnogorskog i evropskog teatra, po kojoj je, zbog dosadašnjih rezultata na brojnim poljima, prepoznato u širem regionalnom i evropskom kontekstu”, ističe se u saopštenju.

“Goran Vujović, rođen 1966. godine, glumac je koji svojim integritetom i radom, lucidnošću i šarmom, kako u institucijama tako i van njih (The books of knjige), godinama plijeni autentičnim kreativnim angažmanom i britkom inteligencijom”, ističe se u obrazloženju. On se u Kraljevskom pozorištu dokazao ulogom u predstavi “Let iznad kukavičjeg gnijezda” u režiji Dijega de Brea. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, studijski program gluma, u klasi prof. Branimira Popovića. U dosadašnjoj pozorišnoj karijeri odigrao je niz uloga sarađujući sa sa eminentnim regionalnim rediteljima.

Goran Vujović
Goran Vujovićfoto: Duško Miljanić

Vule Marković, rođen 1989, diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a iskustvo stiče ne samo na scenama crnogorskih teatara, već i na filmu i u televizijskim serijama, gdje za kratko vrijeme ostaje zapažen i postiže rezultate.

“U Kraljevskom pozorištu Zetski dom dokazao se ulogom u jednoj od najizvođenijih predstava Zetskog doma: ‘Bog masakra’ u režiji Siniše Evtimova, kao i u projektima ‘Kučka’ u režiji Arpada Šilinga, ’Tri sestre’ u režiji Branislava Mićunovića i ‘Porodica sjećanja’ trupe Fura dels Baus. U drugim teatrima bilježi takođe niz uloga...”, obrazloženo je u saopštenju.

Vule Marković
Vule Markovićfoto: Danilo Novović

Dobitnik je Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za umjetnički doprinos u 2015. godini, kao i Nagrade za glumačko majstorstvo na međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici za predstavu „Romeo i Julija“.

Mlada Jelena Laban (1998) je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju završila osnovne studije glume u klasi profesora Branislava Mićunovića. Trenutno je na master studijama glume, u klasi istog profesora. Već je tokom studija izabrana na audiciji za ulogu u predstavi “Kapital” u režiji Andraša Urbana, a produkciji Zetskog doma.

Filip Kršić
Filip Kršićfoto: Filip Kršić

“Iako mlada glumica, već bilježi iskustvo u radu sa sjajnim rediteljima kao što su: Andraš Urban, Jernej Lorenci,Tomi Janežić, Branislav Mićunović. Igra u četiri predstave na živom repertoaru Zetskog doma: ‘Kapital’, ‘Razgovori o ljubavi’, ‘Tri sestre’, ‘Nije to to, studije Fausta’. Takođe, Laban je dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicu na Festivalu u Nišu, za ulogu u predstavi ‘Kapital’. Glumi i u najnovijoj predstavi CNP-a ‘Posjeta’ koju je režirao Andrej Morfov”, piše u saopštenju.

I Marija Labudović rođena 1995. godine u Zetskom domu glumi u predstavi „Bog Masakra“, a igrala je i u projektima: „Zašto ostajemo u provinciji“, reditelja Blagoja Micevskog i „Lažna sjećanja“ španske trupe Fura dels Baus. Igrala je i u drugim teatrima, a bilježi uloge i u filmovima i serijama.

Marija Labudović
Marija Labudović foto: Duško Miljanić

Jelica Vukčević, rođena je 1992. godine. Diplomirala je na FDU Cetinje u klasi profesora Branimira Popovića.

Jelica Vukčević
Jelica Vukčevićfoto: Nada Vojinović

“Pokazala je svoj glumački talenat što ju je u kratkom vremenu preporučilo crnogorskim rediteljima koji su voljeli da rade sa njom. Igrala je u projektima: ‘Mi djeca sa stanice ZOO’, ‘Kavez’, ‘Modro blago’, ‘Mačor u čizmama’, ‘U plamenu’, ‘Vernisaž’, ‘Spaseni’, kao i u amaterskim pozorišnim projektima, filmovima i serijama. Dobitnica je nagrada za najbolju žensku ulogu, za amatersku predstavu ‘Hor’ KUD Zarja, Celje, Slovenija i Specijalne nagrade glumačkoj ekipi, 39. Festivalu Mojkovačka filmska jesen”, obrazložili su iz Zetskog doma.

Bonus video: