Podgorica Film Festival od sjutra na onlajn platformi

Na samom otvaranju festivala Crnogorska kinoteka koja je partner u organizaciji PFF-a će dodijeliti dvije nagrade, i to crngoorskom reditelju Momiru Matoviću za doprinos u očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine, kao i nagradu “Kino-oko” koja je ove godine dodijeljena Piteru Veberu

4879 pregleda 0 komentar(a)
PFF pod geslom "Film živi", Foto: PFF
PFF pod geslom "Film živi", Foto: PFF

Popularnim i nagrađivanim filmom “Otac” Srdana Golubovića sjutra će početi Podgorica Film Festival (PFF), na onlajn platformi podgoricafilmfestival.online u 20 časova. Festival traje do 20. decembra, a kompletan filmski repertoar, koji broji 17 filmova i propratni program, održava se u onlajn formi, usljed epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, a sve pod geslom “Film živi”.

Da bi publika pristupila “video on demand” platformi neophodno je da kreiraju svoj korisnički nalog, što je besplatno. Svi detalji vezano za to nalaze se na veb-sajtu podgoricafilmfestival.me.

Na samom otvaranju festivala Crnogorska kinoteka koja je partner u organizaciji PFF-a će dodijeliti dvije nagrade, i to crngoorskom reditelju Momiru Matoviću za doprinos u očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine, kao i nagradu “Kino-oko” koja je ove godine dodijeljena Piteru Veberu.

“Ponosni smo što možemo da najavimo da će počasni gost 5. Podgorica film festivala biti britanski režiser, montažer i producent Piter Veber. U okviru programa ‘Retrospektiva’ na našoj onlajn platformi prikazaćemo igrane filmove koji su proslavili Vebera: ‘Djevojka sa bisernom minđušom’ (18.12.) i ‘Uzdizanje Hanibala’ (19.12.), kao i dokumentarne filmove o važnim ekološkim temama ‘Ten Billion’ (Deset milijardi) u srijedu i ‘Earth: One Amazing Day’ (Zemlja: Divan dan) u četvrtak, svaki u 16 časova. Usljed vanredne situacije izazvane pandemijom kovid-19, nažalost, nećemo biti u mogućnosti da Vebera ugostimo u Podgorici, ali za našu filmsku publiku pripremamo nekoliko onlajn događaja u okviru kojih ćemo bliže predstaviti našeg počasnog gosta”, najavili su organizatori i istakli da će Veber održati masterklas u srijedu, u 14 časova.

PFF nastavlja dosadašnju praksu, pa i jubilarno peto izdanje donosi veliki broj crnogorskih premijera filmskih ostvarenja koja već imaju bogat festivalski život i brojne nagrade (ili nominacije) iza sebe.

Tako je, na primjer, “Otac” reditelja i koscenariste Srdana Golubovića dobio, između ostalih, nagradu publike kao najbolji igrani film na Berlinskom filmskom festivalu gdje je premijerno prikazan, a zatim nastavio da niže priznanja i na Pula film festivalu, 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu, 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije i mnogim drugim.

Uz Golubovića, na scenariju je radio Ognjen Sviličić, a glavnu ulogu igra Goran Bogdan koji je za ovu ulogu bio nominovan za najboljeg glumca u izboru Evropske filmske nagrade (EFA), popularnog evropskog Oskara.

“’Otac’ je priča o čovjeku kome oduzimaju djecu zbog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čovjeku koji kroz svoje putovanje pješke od sela na jugu Srbije do prijestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima i iz očaja, postaje heroj”, navodi se u sinopsisu.

Tokom šest festivalskih dana biće prikazana i još dva zapažena ostvarenja regionalne kinematografije: film reditelja Danila Šerbedžije ”Tereza37” u srijedu u 20 časova i “Glas” Ognjena Sviličića u isto vrijeme, dan kasnije.

foto: PFF

Kvalitet repertoara potvrđuju i nagrade za selektovane filmove koje su u međuvremenu stigle. Tako je film “Druk”, koji će biti prikazan u petak u 20 časova, izabran za najbolji evropski film 2020. godine. Nagrade su osvojili i čuveni danski reditelj Tomas Vinterberg i glavni glumac Mads Mikelsen, poznat po svojim maestralnim ulogama u brojnim ostvarenjima.

“Postoji okultna teorija da bi ljudi trebalo da se rađaju sa malom količinom alkohola u krvi; da nam blaga opijenost otvara um za svijet koji nas okružuje, umanjuje nam probleme i pojačava kreativnost. Zaintrigirani, Martin (Mads Mikelsen) i njegova tri druga, iscrpljeni profesori u srednjoj školi, upuštaju se u rizičan eksperiment u kom treba da održe stalan nivo opijenosti u toku radnog dana. Početni rezultati su pozitivni, ali kako se čašice ređaju i ulozi podižu, postaje sve jasnije da odvažna djela imaju ozbiljne posljedice”, ističe se u opisu filma.

Na repertoaru je i italijanski film “Tamna bajka” u režiji i po scenariju braće Damijana i Fabija D’Inoćenco, 20. decembra u 18 časova. U pitanju je “napeta psihološka drama koja je smještena u mirno predgrađe Rima gdje odnosi između roditelja i djece kriju svoju mračnu tajnu”

Dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu “Zlo ne postoji” u režiji i po scenariju Mohamada Rasoulofa biće prikazan u subotu u 20 časova, a donosi četiri priče, varijacije na sudbonosnu temu moralne snage i smrtne kazne, ispitujući do kojih se granica individualna sloboda može izraziti u despotskom režimu i pod njegovim naizgled neizbježnim prijetnjama.

Poljski višestruko nagrađivani film zasnovan na istinitim događajima “Tijelo Hristovo” reditelja Jana Komasa na programu je u petak u 18 časova. Film “Pari” reditelja i scenariste Siamaka Etemadija biće prikazan u srijedu u 18 časova, u isto vrijeme u četvrtak se prikazuje “Pljačka vijeka”, film reditelja Arijela Vinograda baziran na istinitim događajima o jednoj od najpoznatijih i najpametnijih pljački u istoriji Argentine, a u subotu film u režiji i po scenariju Magnusa von Horna „Znoj” o životu influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.

Pobjednički film ovogodišnjeg FEST-a u Beogradu, “Nevidljivi život” reditelja Karima Ainouze, zatvoriće PFF u nedjelju u 20 časova.

Gost i novi direktor Evropske filmske akademije

Prateći program obuhvata onlajn filmske razgovore za koje se publika može prijaviti besplatno. Gosti će, od četvrtka do nedjelje u 12, odnosno 14 časova, biti Greta Fornari, Ivan Salatić, Matis Vouter Knolv (Matthijs Wouter Knol), Katarina Bulajić, Milorad Milatović, Miljan Vučelić, Ivan Čojbašić, Ileana D’Ambra, a moderatorka programa je Gana Čomagić.

“Ponosni smo što možemo da najavimo da će gost 5. Podgorica Film Festivala biti Matthijs Wouter Knol, novi direktor Evropske filmske akademije. On je započeo svoju karijeru kao novinar i producent dokumentarnih filmova. Radio je na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA), bio je program menadžer segmenta “Berlinale Talents”, i direktor European Film Marketa, EFM”, predstavili su ga organizatori.

On će 18. decembra u 14 časova govoriti o ovogodišnjem izdanju EFA, izazovima u doba pandemije, novim tehnologijama i mehanizmima koje Akademija ima za podršku mladim autorima/kama, kao i o učešću žena u filmskoj industriji.

Crnogorski filmovi na PFF-u

Na festivalu će biti prikazana i dva filma mladih crnogorskih autora Milorada Milatovića i Nikole Vučinića.

Vučinićev film “Velika dostignuća” na programu je u petak u 15 časova. “Grupa pacijenata psihijatrijske bolnice ostaje zaglavljena u malom mjestu, čiji su stanovnici mahom starije osobe. Jedan od pacijenata koji izrazito liči na lokalnog gradonačelnika uspijeva da pobjegne zdravstvenim radnicima i ode na svečano otvaranje zabavnog parka”, najavljuje se u sinopsisu.

Milatovićev film, po scenariju Sare Đurović, “Neko treći” na repertoaru je u subotu u 15 časova.

“Film prati devetogodišnjeg dječaka Vanju koji očajnički vapi za majčinskom ljubavlju i brigom, a koja mu je uskraćena usljed ljubavnih problema s momkom kroz koje lik majke prolazi”, ističe se u sinopsisu.

Platforma Podgorica Film Festival Online je pokrenuta u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, a filmske razgovore je podržao MEDIA desk Crne Gore.

Festival organizuje NVO Podgorica film festival, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra CG, Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku MEDIA Deska CG, Elektroprivrede Crne Gore, Amabasade Italije u Crnoj Gori i Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda.

Bonus video: