Počinje rad na “Kontraevoluciji”

Futuristička komedija, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, premijerno će biti izvedena krajem januara u Podgorici i Nikšiću

3666 pregleda 0 komentar(a)
Sa prve probe - Foto: KIC “Budo Tomović”, Foto: KIC Budo Tomović
Sa prve probe - Foto: KIC “Budo Tomović”, Foto: KIC Budo Tomović

U koprodukciji JU Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice i JU “Zahumlje” iz Nikšića, prekjuče su počele probe čitanja i pripreme za novu predstavu “Kontraevolucija”, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića. Premijera se očekuje krajem januara i u Podgorici i Nikšiću, a u kom obliku zavisiće od epidemioloških mjera, najavljuje se u saopštenju.

U glumačkoj postavi su: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić. Scenografiju, kostim i dizajn svjetla potpisuje akademski grafičar Darko Musić, dok će autorsku muziku raditi prof. Neđeljko Pejović.

“Ova nesvakidašnja futuristička komedija dramaturga Nenezića, bavi se sukobom nauke i religije, ali i ispitivanjem i istraživanjem budućnosti, odnosno čovjeka u digitalnoj eri. Komad će prikazati suočavanje sa granicama ljudske mašte i razuma, suprotstavljenim religijskim i androidskim ograničenjima i dogmama, koje rezultiraju svojevrsnim komičnim zapletima i raspletima u kojima nema pobjednika”, opisano je u saopštenju povodom predstave. Autori i producenti ističu da ništa kao komedija nije potrebno u “ovim izazovnim i mučnim vremenima”, a pozorište je mjesto gdje gledalac doživljava neophodnu duhovnu katarzu, kako bi se pročistio od svake vrste krize, bilo da je ona zdravstvena, politička, ekonomska, identitetska...

“Kako je riječ o maloj dramskoj formi, kojoj tehnički i finansijski mogu da odgovore ove dvije gradske institucije kulture, dogovoreno je da se i ubuduće njeguje ovakav vid saradnje, uvezuju sopstvene mogućnosti, sarađuje sa umjetnicima i udruženjima, ali i aplicira kako pojedinačno tako i zajedno na konkursima, sve sa ciljem da gledaocima u zemlji i šire ponudimo što različitije i bolje, kako predstave tako i druga umjetnička ostvarenja”, poručuju iz Zahumlja i KIC-a “Budo Tomović.

Bonus video: