Cijena miločerske enigme

Što će reći da se od uvaženoga prof. dr Ratka Mitrovića - kojemu je pripalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - očekuje da se u najskorije vrijeme oficijelno odredi po pitanju djelokruga svoga ministarstva

15927 pregleda 3 komentar(a)
Ratko Mitrović (u sredini) - ministar ekologije, planiranja i urbanizma, Foto: Twitter
Ratko Mitrović (u sredini) - ministar ekologije, planiranja i urbanizma, Foto: Twitter

Čim odlutam u neku od mojih (programatskih) digresija - uvijek se nađe neko - neka dobra, brižna duša - koja me podsjeti da se ovdje - na devetoj strani Art Vijesti - služi prečistoj djevici Arhitekturi! - slava joj i milost!

Kad bi neko rekao da su moje digresije sve učestalije zato što sam JA daleko i svakim danom sve dalje od arhitekture (mada ima i toga, priznajem) - tome nekome bih JA rekao da je svjestan tek djelića problema - naime, lavovski dio problema je upravo u raljama činjenice da smo MI - mi građani CG, ovakvi kakvi smo - dakle MI - daleko i sve dalje i dalje i dalje i dalje i dalje od arhitekture.

Naš žalosno neuređeni/uneređeni (širi) legislativni okvir - kojim je pokriveno tzv. uređenje, odnosno uneređenje našeg prostora - počiva na sudejstvu dva izrazito negativna faktora: našom, poslužiću se Basarinim riječima, “zaumnom i besprizornom kulturom i još zaumnijom i besprizornijom kolektivističkom politikom” - i našom isključenošću iz tzv. evropske utakmice - što, jednostavno, ne pogoduje nečemu što bi se moglo nazvati arhitektonskom praksom vrijednom pomena - praksom koja bi, uz to, poslužiću se riječima Ignjasia de Sola-Moralesa, “konstantno i nemilosrdno bila šibana od strane uzvišene arhitektonske misli”.

Dakle, valja nam poći od tzv. predispozicija, zakonskih i drugih...

Pomenuću, u to ime - fanfare molim: Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave (NN 85/2020) - koji je na sjednici održanoj 22. srpnja (jula) tekuće godine donio Hrvatski sabor.

Tim zakonom se, veli, “ustrojavaju tijela državne uprave te se utvrđuje njihov djelokrug”. Meni najdraži članak (mi bismo rekli ‘član’) toga zakona je Članak 18, koji kaže, stavak 1: “Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na prostorno uređenje, graditeljstvo i stanovanje te sudjeluje u pripremi i provođenju programa iz fondova Europske unije i drugih oblika međunarodne pomoći iz ovih područja”.

Slijedi još 18 stavaka (mi bismo rekli ‘stavova’) kojima je, do u tančine, definisan djelokrug hrvatskog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine...

I baš zbog toga - na oficijelnoj Internet stranici toga Ministarstva (mgipu.gov.hr), što se tiče djelokruga, dat je samo link na upravo pomenuti Zakon i na upravo pomenuti Članak 18 - u kompletu sa svih 19 njegovih stavaka.

Mi nemamo, za razliku od braće Hrvata - nešto što bi ličilo na Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave - sve što mi imamo je Zakon o državnoj upravi (SL 78/2018) - koji je donijela Skupština Crne Gore 22. novembra 2018. godine. U tom Zakonu, vjerovali ili ne, nema ni pomena o Ministarstvu održivog razvoja i turizma - ali zato na oficijelnoj Internet stranici pomenutog ministarstva (mrt.gov.me - Naslovna/ Organizacija/ Djelatnosti) postoji nešto što je naslovljeno Djelokrug rada Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma”, stoji u Djelokrugu, “vrši poslove uprave koji se odnose na: integralno planiranje (nije smiješno - op.a.), upravljanje i valorizaciju prostora; održivi razvoj...”, zaključno sa: “... kao i druge poslove koji su mu određeni u nadležnost”.

Što će reći da se od uvaženoga prof. dr Ratka Mitrovića - kojemu je pripalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - očekuje da se u najskorije vrijeme oficijelno odredi po pitanju djelokruga svoga ministarstva - za početak - a odmah zatim i da se jasno i nedvosmisleno odredi i po pitanju ciljeva, odnosno prioriteta djelovanja - kako bismo se mi - dobre i brižne duše - našle u prilici, ne bilo primijenjeno, da podsjetimo gospodina ministra na tzv. deklarativne prioritete (samo u slučaju tzv. programatskih digresija, podrazumijeva se).

A prioritet je, ako mene pitate - samo jedan: da se u najkraćem roku - uzimajući u obzir vrlo složene okolnosti - kreira ambijent koji bi pogodovao pojavi - ili barem proplamsajima - te famozne planersko-urbanističko-arhitektonske prakse vrijedne pomena. Preduvjet je, naravno - vjera - ne toliko u Gospoda - slava mu i milost - koliko u ljude i njihove dobre namjere. Pa ako se desi - ako Bog da - da ljudi osjete vjeru u srcima (nakon adekvatne demonstracije čudotvornih djela) - onda je nebo granica, što bi se reklo.

“Na moje insistiranje”, veli Bato Carević, predsjednik Opštine Budva, a prenosi RTV Budva (rtvbudva.me), “ministar ispituje kompletnu proceduru (građenja u Miločerskom parku - op.a.), za koju sam mu rekao da unapred znam da je sprovedena po zakonu koji je pravila prethodna garnitura”.

Ako je sve po slovu Zakona - čemu onda istitiranje? - i kakvo insistiranje, konkretno? - pitamo se mi, kao, hineći naivnost.

Gradnja u Miločerskom parku
Gradnja u Miločerskom parkufoto: Vuk Lajović

“Građani Budve”, veli Bato, “moraju da znaju da je to međunarodni novac, da je pokriveno međunarodnim ugovorima i da ako želimo da vratimo Miločerski park, a želimo, to će dosta i koštati”.

Uh, uh - uvaljivanje u trošak - i to iz prve...

“Kakva se poruka šalje prestižnim stranim investitorima i ukupnoj biznis zajednici odlukom o zabrani izgradnje u Miločerskom parku?”, kliče odovamo Andrija Klikovac, odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada, a prenosi Mina (mina.news). “Kršite”, veli, “postojeći ugovor o zakupu kao i važeće zakone i odluke kojima se investitoru dozvoljava da razvija navedenu lokaciju. U krajnjem, šta želite, da ostane nezavršen objekat u Miločerskom parku, isplaćena višemilionska odšteta investitoru, manji broj radnih mjesta i stagnacija turizma?!”.

Razvijati, veli, lokaciju - već vidim teorijsko-praktični obavezni predmet na AF PG (master studije, završni semestar) naslovljen “Razvijanje lokacija”.

“Miločer i Miločerski park nemaju cijenu”, uporan je Bato Carević. “Insistirao sam od ministra da gradnju zaustavi kao što je obećano, a nakon toga ćemo zauzeti stav jer smo to obećali građanima. Kad se sazida onda je priča skoro (sviđa mi se ovo ‘skoro’ - op.a.) bespredmetna. Od jutros vršim pritisak, znam da nije ni njemu lako, ali mi kao nova vlast moramo da mijenjamo stvari. Jer mi moramo sve ono što je opljačkano, a nije malo, da vratimo građanima”.

Tako što bi, pretpostavljam, kompletno Ratkovo Ministarstvo u startu bilo usisano - bukvalno - u Batov spor koji bi, najvjerovatnije, završio uplatom milionske odštete investitoru...

A sa oficijelnog Twiter naloga Ministarstva ekologije, planiranja i urbanizma MNE/ @MRTME (trt, mrt - život ili smrt) - poručuju sljedeće - Achtung! Achtung! Es wird bekannt gegeben:

“Obavještavamo javnost da je pri Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, formirana komisija (interresorna - kladio bih se - op.a.) čiji je zadatak da izvrši sveobuhvatnu analizu ugovorne, planske, projektne i druge dokumentacije, kao i procedura na osnovu kojih se na ovoj lokaciji (Miločerski park - op.a.) grade objekti”.

I još veli da će “o nalazima komisije javnost i zainteresovani korisnici prostora biti obaviješteni u narednim nedjeljama”.

U narednim, veli, nedeljama...

OK, nastavak u nekoj od narednih subota.

Bonus video: