Milovićev "Bar na vremenskoj kapiji"

Arhivski snimci, fotografije "nekad i sad" i autorska muzika su neki od elemenata koje sadrži ovaj kratki film

8697 pregleda 1 komentar(a)
Milović i Raičević na promociji filma, Foto: Marija Pešić
Milović i Raičević na promociji filma, Foto: Marija Pešić

Dokumentarni film "Bar na vremenskoj kapiji" autora Željka Milovića premijerno je prikazan večeras.

Online premijeru pratilo je uživo oko 3400 gledalaca, potvrdio je Milović. Prenos se odvijao iz Kreativnog haba u Starom Baru.

Film je nastao iz ideje o izložbi koja bi prikazivala Bar nekad i sad, ali su se odlučili za video kao formu koja nije omeđena vremenom, rekao je on.

Milović je kazao da je snimanje filma bio jako zahtjevan posao. "Ogroman problem predstavlja činjenica da nekih lokacija prosto više nema, fizički nema, pa nije moglo ni da se fotografiše u originalu", rekao je on. Takav je, recimo, barski Pristan za koji Milović kaže da mu je najviše žao što se nije našao u filmu.

"Na početku snimanja imao sam samo spisak forografija iz prošlosti i nula minuta znanja o pisanju scenarija i režiranju, dakle apsolutni amater", rekao je Milović neposredno pred premijeru. Dodao je da mu je tada pomogao crnogorski režiser Milija Šćepanović objasnivši mu da samo slijedi intuiciju te da stvari posloži onako kako osjeća i ne vodi računa o formi.

Govorni segment u filmu pripao je barskom slikaru Muharemu Muratoviću za kojeg autor kaže da "ima druidsku mirnoću, kao Gandalf".

Dokumentovano je i viđenje Bara očima magistarke Milene Lukšić Đurović i Bodina Orlandića i Katarine Marđonović kao predstavnika mlađe generacije.

"Svaki dobar film treba da ima naratora ali sam se ovdje odlučio za malo drugačiji pristup, pa je narator muzika", saopštio je Milović i objasnio da je ta muzika autorsko djelo barskog rok benda Akademia.

Milović
Milovićfoto: Marija Pešić

Da izložba zapravo bude dokumentarni film bila je ideja gradonačelnika Bara Dušana Raičevića. On je smatrao da je to bolja ideja kako bi film ostao i za buduće generacije.

Opština Bar je finansirala ovaj filmski projekat koji prikazuje Bar od 1877. godine do danas.

Raičević je na premijeri kazao da je protekla godina puna izazova ali takođe i godina koja je navela na jedinstvo i Baranima dala dozu lokal patriotizma.

"Ovo je priča o Baru, ovo je priča o njegovom razvoju, ovo je priča, prije svega, o istoriji našega grada u jednom vremenskom intervalu od 143 godine" objasnio je Raičević.

Kroz savremenu prezentaciju ovog dokumentarnog filma, po riječima predsjednika Opštine Bar, postoji prilika da se svjedoči sjajnim događajima iz istorije.

"Istorije grada koji je u ovom periodu dva puta mijenjao ime, grada koji je prošao kroz tri rata, grada koji je prošao kroz tri razorna zemljotresa i grada koji je strepio dugi niz godina od izlivanja vodotoka rijekepatriotizma

"Bar na vremenskoj kapiji" izdala je kuća Mediteran multimedia čiji je Milović urednik. Tehnički dio kao što je snimanje, montaža, video, foto i audio produkcija bila je u rukama preduzeća Media pro, foto-studia Petović.

Milović se više puta zahvalio Opštini Bar, bendu Akademia i svima koji su pomogli ostvarivanje ove ideje. Posebne zahvalnice uputio je timu Media pro za koje je rekao da su se "peli na čuke i brjegove, tumarali skoro starim i zaboravljenim putevima, ulazila u čamce i preskalala ograde kako bi se dobila vrijedna fotografija".

Željko Milović je dugogodišnji novinar, urednik portala Bar-info, pisac, hroničar, istoričar i muzičar.

Bonus video: