Jubilej Umjetničkog muzeja

Izložba povodom 70 godina postojanja ove jedinice Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG), biće otvorena danas u 14 časova, a moguće ju je pratiti onlajn, na Jutjub kanalu NMCG

3180 pregleda 2 komentar(a)
Iz kolekcije Umjetničkog muzeja, Foto: Saša Kovačević
Iz kolekcije Umjetničkog muzeja, Foto: Saša Kovačević

Izložbom „Sedamdeset godina Umjetničkog muzeja“, na četiri etaže Crnogorske galerije umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Narodni muzej Crne Gore (NMCG) obilježava jubilarnu godišnjicu - 70 godina postojanja Umjetničkog muzeja.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno putem Jutjub kanala Narodnog muzeja, danas u 14 časova. Izložbu će otvoriti direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović, uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije virusa korona.

Postavka izložbe za ovaj značajan datum obuhvata izbor radova iz fundusa Umjetničkog muzeja, od kojih većina do sada nije izlagana ili vrlo rijetko. Na izložbi su zastupljena 134 autora različitih generacija, odnosno 175 radova u diferentnim izražajnim medijima i tehnikama.

Iz kolekcije Umjetničkog muzeja
Iz kolekcije Umjetničkog muzejafoto: Saša Kovačević

“Pored stalne postavke Umjetničkog muzeja, izložene u Vladinom domu, ovom ekspozicijom pruža se jedinstvena prilika da šira javnost stekne uvid u presjek muzejskog materijala koji decenijama sakuplja, čuva i baštini Umjetnički muzej, odnosno Narodni muzej Crne Gore”, ističu iz NMCG.

Rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore, Mirjana Dabović Pejović, u propratnom tekstu u katalogu objasnila je koncept izložbe. “Selekcija radova predstavljena na ovoj izložbi povodom 70 godina od osnivanja Umjetničkog muzeja ima za cilj da predstavi manje poznati dio fundusa sa kojim, po prirodi stvari, publika ima relativno malo prilika da se upozna. Kao i u svim muzejima tako i u NMCG, značajan broj djela rijetko izađe iz muzejskog depoa. Za mnoga od njih nema mjesta u stalnoj postavci, dok se druga ne uklapaju u koncepte povremenih izložbi.

Sedmdesetogodišnjica osnivanja Umjetničkog muzeja prava je prilika da se ovaj aspekt programske aktivnosti podigne na viši nivo i da se ovo muzejsko blago predstavi na sveobuhvatan način. S obzirom na njegov obim, za ovu priliku izdvojen je najstariji i manje poznat dio fundusa. Time želimo istaći u javnosti pomalo zaboravljene protagoniste crnogorske moderne umjetnosti, ali i ukazati na pionirske napore u izgradnji institucionalnog okvira iz kojeg je nastao današnji Umjetnički muzej“, istakla je i poručila Dabović Pejović. Kao i uvijek kada su u pitanju bitni datumi, značajni jubileji, tako se i sada razmišlja o počecima, sumira postignuto, a o tome govori i Anastazija Miranović.

Iz postavke, Milan Konjović
Iz postavke, Milan Konjovićfoto: Saša Kovačević

“I kako to obično biva kada su u pitanju ‘okrugle’ brojke, osvrćemo se unazad, pravimo rekapitulaciju postignutog. Od ideje o osnivanju Umjetničkog muzeja do realizacije date zamisli - dug je put, čije početke naziremo u poratnim godinama prošlog vijeka. U entuzijastičnom vremenu svekolikog progresa, osnivaju se markantne institucije kulture, od kojih će pojedine preživjeti ‘ispit’ vremena, trajati i opstati do danas, a neke, nažalost, u zamajcu razvoja biti ukinute. Davne 1946. godine osnivaju se Umjetnička škola na Cetinju, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore i sve češće se inicira formiranje Umjetničke galerije, čijim formalnim otvaranjem 1950. godine otpočinje život današnjeg Umjetničkog muzeja Crne Gore“, istakla je direktorica Narodnog muzeja.

Prvobitno smješten u Plavom dvorcu - nekadašnjem i sadašnjem rezidencijalnom zdanju, Miranović podsjeća da je sedamdesetih godina dvadesetog vijeka Umjetnički muzej izmješten u prostorije Vladinog doma u kojima je i sada situirana njegova stalna postavka, depo i administracija. Umjetnički muzej je struktuiran, dodaje ona, u više heterogenih zbirki: crnogorske likovne umjetnosti, jugoslovenske likovne umjetnosti, ikona, kopija fresaka, karikatura, stranih autora, kao i poklon - zbirki - Umjetnici Jugoslavije Njegošu i Zbirka Vukmanović.

“Stalna postavka u Vladinom domu predstavlja okosnicu ekspozicionog segmenta Umjetničkog muzeja. Izložbe ograničenog trajanja Umjetnički muzej organizuje u tri prostora Narodnog muzeja - Crnogorskoj galeriji Miodrag-Dado Đurić, Atelju Dado i prizemlju Njegoševog muzeja. Umjetnički muzej baštini i više legata poznatih crnogorskih umjetnika: Marka Brežanina, Miloša Vuškovića, Voja Stanića, Miodraga-Dada Đurića, Luke Tomanovića, Branka-Fila Filipovića“, ponosno ističe Miranović i dalje dodaje da danas Umjetnički muzej broji bogatu i raznovrsnu postavku.

“Od početnog, umjetničkog fonda Galerije, od 240 radova, njegovim permanentnim i kontinuiranim bogaćenjem, kroz otkupe, ustupanja od strane drugih institucija, donacije i poklone, došlo se do današnjeg broja od više od četiri hiljade djela u vlasništvu/skrbništvu Umjetničkog, odnosno Narodnog muzeja Crne Gore”, zaključuje Miranović.

Izložba „Sedamdeset godina Umjetničkog muzeja“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće u postavci do 31. marta 2021. godine.

Bonus video: