Živa lokalna tradicija Crne Gore

Monografija, čiji su autori Davor Sedlarević, Zlata Marjanović, Ljiljana Gavrilović i Dušan Medin, biće predstavljena danas putem Zooma i društvenih mreža u 18 časova

1707 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Monografija “Živa lokalna tradicija” čiji su autori Davor Sedlarević, Zlata Marjanović, Ljiljana Gavrilović i Dušan Medin, biće predstavljena danas na Zoom sastanku u 18 časova. Promocija će biti emitovana i onlajn, putem društvenih mreža Gradske biblioteke i čitaonice Kotor (JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor), JU Zavičajni muzej Pljevlja, JU Centar za kulturu Kolašin i JU Muzeji i galerije Budve, kao i društvenih mreža izdavača - NVO Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca i NVO Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina, koju su ove godine knjigu i objavili.

Knjiga predstavlja doprinos identifikaciji i evidenciji elemenata nematerijalne kulturne baštine Paštrovića, Starog grada Budve i kolašinskog kraja. Na onlajn promociji će se bliže predstaviti nasljeđe primorja i sjevera Crne Gore o čemu će govoriti autori. Osim o sadržaju knjige, biće riječi i o konceptu zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine uopšte - od najviših instanci (UNESCO), do crnogorskog i lokalnog okvira, a osvrnuće se i na primjere iz prakse.

“Knjiga predstavlja pokušaj da se, vodeći se teorijskim pretpostavkama UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (Pariz, 2003), a koju je Crna Gora ratifikovala 2009. godine, sagleda obilje nematerijalnog nasljeđa navedena tri crnogorska područja. Nastala je u okviru projekta ‘Identifikacija, istraživanje i objavljivanje elemenata nematerijalne kulturne baštine u Paštrovićima, Budvi i Kolašinu’, podržanom na Javnom konkursu Ministarstva kulture Crne Gore ‘Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene’ za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima umjetnosti i kulture u 2019. godini”, istakli su organizatori promocije.

To što autori profesionalno potiču iz različitih disciplina značajnih za istraživanje i očuvanje nematerijalne kulturne baštine dodatno doprinosi sveobuhvatnosti monografije. Davor Sedlarević (1979) je specijalista vaspitač tradicionalne igre, umjetnički rukovodilac KUD-a ‘Mijat Mašković’ u JU Centar za kulturu Kolašin. Zlata Marjanović (1966) je doktor etnomuzikologije, docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci. Ljiljana Gavrilović (1953) je doktor etnologije i antropologije, naučni savjetnik, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji. Dušan Medin (1990) je doktorand arheologije, kustos, saradnik u nastavi Fakulteta za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica u Podgorici.

Recenzentkinje su etnološkinja-antropološkinja prof. dr Dragana Radojičić, etnomuzikološkinja prof. dr Dragica Panić ) i profesorica književnosti dr Mila Medigović Stefanović. Knjigu je uredio Medin u okviru biblioteke „Kulturno nasljeđe Paštrovića“, tehnički urednik je Jasmina Živković, prevod je uradila mr Milica Stanić Radonjić, a lekturu i korekturu mr Milena Davidović.

Bonus video: