Filmski eksperiment inspirisan pandemijom

Geteborški filmski festival traži dobrovoljca za maratonske projekcije na usamljenom ostrvu

2102 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo/Gothenburg Film Festival
Foto: Promo/Gothenburg Film Festival

Geteborški filmski festival (Gothenburg Film Festival) organizuje svojevrsni pandemijski bioskopski eksperiment u formi takmičenja, namijenjen jednom odabranom od svih prijavljenih filmofila.

Ovaj filmski festival, inspirisan pandemijom, odlučio se na specifičan eksperiment u okviru kojeg će odabrati jednog učesnika, od svih kandidata/aplikanata širom svijeta. Taj učesnik će sedmicu dana biti zatvoren u istorijskom Pater Noster svjetioniku, na kamenitom ostrvu Hamensker na zapadnoj obali Švedske. “Filmofil srećnik”, dobiće besplatnu sobu i neograničen pristup festivalskim filmovima ove godine.

“Biće potpuno izolovani. Neće im biti dozvoljeno da povedu nekog, takođe nema ni knjiga, a ni telefona. Samo jedna osoba na moru, talasi, nebo i 60 različitih filmskih premijera na festivalu”, rekao je umjetnički direktor Jonas Holmberg za CBC.

Zahtjevi za kandidate, pa i pobjednika, kaže Holmberg, su sljedeći: osoba mora biti pravi filmofil; on/ona mora dobro podnositi samoću; svoje iskustvo će bilježiti posredstvom videa, pa je važno i da dobro komuniciraju. Svi zainteresovani mogu da se prijave preko sajta festivala goteborgfilmfestival.se (na švedskom i engleskom jeziku).

“Pričaće o tome kako je živjeti na ostrvu i kako ove specijalne okolnosti utiču na vezu sa pogledanim filmovima”, kaže Holmberg.

Intenzivno, filmsko solo iskustvo, biće upriličeno od 30. januara do 6. februara. Pobjednik će živjeti u odajama čuvara svjetionika, a filmovi će biti prikazani u posebno sagrađenom kinu u svjetioniku.

Eksperiment je inspirisan pandemijom, a direktor festivala, Holmberg, ističe i da im je cilj da istraže kako je distanciranje transformisalo iskustvo gledanja filmova.

“Najočitija promjena se desila u gledanju ostvarenja u bioskopu, dok se to sad održava uglavnom u kućama. Odlazak u kino je tradicionalno bilo kolektivno iskustvo koje smo dijelili sa ostalim članovima publike, a sada je trend da se filmovi gledaju u samoći, ili u malim grupama”, ističe se u pozivu festivala svim filmofilima koji bi se okušali u eksperimentu.

Oni podsjećaju da će “Geteburški filmski festival biti sve osim konvencionalnog”.

“Fokus ove godine je na socijalnom distanciranju i istražuje se novi svijet koji je isplivao u jeku pandemije. Šta nam film znači kad smo međusobno izolovani? Da bismo istražili, otvaramo novo iskustvo kina, usred okeana. Bez telefona, porodice, prijatelja, samo vi, more i 60 filmskih premijera tokom sedam dana”, poručuju oni.

Bonus video: