ODLAZAK jednE od najuspješnijih glumica s ovih prostora

"Morala sam otići da bih sačuvala sebe"

Kako je istaknula u jednom intervjuu, s ovih prostora je otišla jer nije mogla podnijeti bolesni nacionalizam koji se širio i uzimao sve više maha, dok nije sve razorio

26629 pregleda 242 reakcija 23 komentar(a)
Mira Furlan, Foto: Screenshot
Mira Furlan, Foto: Screenshot

Rođena Zagrepčanka i jedna od najuspješnijih glumica s ovih prostora, Mira Furlan, preminula je u srijedu iza sebe ostavivši nepregledan opus filmova.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija.

Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), Ljepota poroka (Ž. Nikolić, 1986), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986, Tuđinac, 1990. E. Galića). U legendarnim Smogovcima, humoristično-dramskoj TV seriji koje se počela emitirati 1982. glumila je Miru od prve do četvrte sezone, te u 5. i 6. kao gost.

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. Furlan sa suprugom Goranom Gajićem odlazi u SAD. Prvo su došli u New York, a da bi preživjeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Prve uloge dobila je u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a ulogu u Babylonu dobiva 1993. kada se seli u Los Angeles, gdje je do smrti živjela i radila.

Kao najznačajnije i najpopularnije uloge u kojima se ostvarila su upravo u planetarno popularnoj televizijskoj seriji ‘Babylon’, u kojoj je glumila ambasadoricu Delenn, te u seriji ‘Izgubljeni’.

Kako je istaknula u jednom intervjuu, s ovih prostora je otišla jer nije mogla podnijeti bolesni nacionalizam koji se širio i uzimao sve više maha, dok nije sve razorio, što je rezultiralo ratnim zbivanjima.

No Furlan se nekoliko puta zbog posla vratila i u Hrvatsku. Godine 2016. glumila je naslovnu ulogu Kasandre u predstavi koju je u Hrvatskoj drami HNK-a Ivana pl. Zajca režirala Nada Kokotović.

U predstavi Ingmara Bergmana ’Jesenja sonata’ u režiji Ane Tomović 2017. Furlan je igrala ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman.

Odlazak u Ameriku

Kako je poznato, Furlan je usred turbulentnih događanja tijekom raspada Jugoslavije preselila u Ameriku. Početkom devedesetih godina je zbog ljubavi s redateljem Goranom Gajićem živjela na relaciji Zagreb - Beograd što je u ono vrijeme bila najgora moguća kombinacija. Mnogi su je prozivali i javno osuđivali zbog izbora, tako da je, prema vlastitom priznanju, morala čak potražiti pomoć psihijatra.

Furlan je gostujući 2008. godine u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ o tom razdoblju rekla: ‘Javno sam linčovana. Ljudi su upirali prstom u mene. Prozvali su me ‘shizoidnom’ osobom koja se tko zna kako ponaša na majčinu sprovodu. Nisam zaboravila jer zaborav ne liječi rane. Morala sam otići da bih sačuvala sebe.’

Nakon što je izgubila posao u zagrebačkom HNK-u, ali i stan koji je naslijedila od bake, Mira Furlan je krajem 1991. sa suprugom i sinom Markom Lavom otišla u Ameriku i ondje, kaže, prošla pravu emigrantsku priču.

‘U SAD smo otišli s novcem kojega smo dobili od prodaje auta. Našli smo se potpuno sami u svemu tome. U New Yorku nas je dočekala gadna zima, jedna od najgorih. Nije bilo onoga `Dobrodošli u Ameriku`. Nije bilo lako, no snalazili smo se. Radili smo razne poslove. Prošli smo kroz cijelu tipičnu emigrantsku priču. Goran je nosio frižidere na šesti kat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači `od nekoga prema nikome`, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako iznova moraš stvarati’, kazala je Furlan.

‘Emigracija je teška disciplina, jer čovjek mora neminovno promijeniti vlastiti stav i pristati na tuđu sliku o sebi. Stvari se bitno mijenjaju i tu promjenu treba prihvatiti. To nije lako.’

U SAD-u se na kraju ipak uspjela vratiti glumi, ali to nije bilo nimalo lako.

Popularne serije

Istaknula se posljednjih tridesetak godina ulogama u popularnim serijama ‘Babylon 5’ i ‘Izgubljeni’, a povremeno je radila i s filmašima s ovih prostora. Prije nekoliko godina vratila se u Hrvatsku surađivati s riječkim Hrvatskim narodnim kazalištem jer je dobila ulogu u drami ‘Kasandra’.

Te 2017. godine je dala intervju za magazin Azra, koji je prenio i Jutarnji, i bila prilično kritična prema staroj domovini.

‘Tijekom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam što tražiti. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora’, kazala je Furlan.

(Jutarnji.hr)

Preporučujemo za Vas