Jezik boja i emocija je univerzalan

Izložba “Glasovi tišine” crnogorskog akademskog slikara Gorana Ćetkovića otvorena je u Rijeci, a od danas će biti dostupna i na portalu rijeka.hr

2491 pregleda 0 komentar(a)
Postavka “Glasovi tišine” u Rijeci, Foto: Printscreen
Postavka “Glasovi tišine” u Rijeci, Foto: Printscreen

Za umjetnost ne postoje granice, pa je jezik boja i emocija univerzalan, poručio je akademski slikar Goran Ćetković u razgovoru za “Vijesti”, a povodom svoje nove samostalne izložbe. Postavka djela iz ciklusa “Glasovi tišine” istaknutog crnogorskog likovnog umjetnika otvorena je nedavno u Hrvatskoj, u organizaciji Društva Crnogoraca grada Rijeke (Hrvatska), u galeriji “Montenegrina” u Rijeci. Izložba će od danas biti postavljena i na zvaničnom portalu grada Rijeke - rijeka.hr.

“U ovom izuzetno složenom vremenu, kada je sloboda kretanja ograničena, a otuđenost među ljudima još izražajnija, svako predstavljanje umjetnika i njegove umjetnosti je od neprocjenjivog značaja... Tako je i sa ovom izložbom u Rijeci, a tako će biti i ubuduće. Za umjetnost ne postoje granice, a jezik boja i emocija je univerzalan”, rekao je Ćetković “Vijestima”.

Ovo je Ćetkovićeva 33. samostalna izložba, a zbog složene epidemiološke situacije usljed virusa korona, postavka je otvorena u neobičnim okolnostima, u skladu sa mjerama koje je propisala Republika Hrvatska. Izložbu je otvorila generalna sekretarka Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) mr Jasna Rodin približavajući publici slikarstvo crnogorskog umjetnika.

 Postavka “Glasovi tišine” u Rijeci
Postavka “Glasovi tišine” u Rijeci foto: Printscreen

“Predstavljeno je oko 17 radova. To su radovi na kojima su u prvom planu čovjekove emocije, emocije koje izražavaju sav jad, očaj, jednu gestu u kojoj je on vrlo jak i koju je ostvario čistim kontrastom boja. Sâm autor želi da ostavi na publiku jedan efekat nemoći i jada, pojedinca koji se ne snalazi u novom društvu i koji na neki način progovara upravo kroz njegove poteze. Sve te njegove (Ćetkovićeve) glave imaju krik koji se čak i slušno može osjetiti promatrajući njegove slike”, kazala je Rodin.

I upravo je po ovom ciklusu, koji blisko korespondira sa djelima iz ciklusa “Zub vremena”, i motivu čovjekove glave Ćetković možda i najprepoznatljiviji šetajući kistom na svojim platnima od ekspresionizma do apstrakcije ili fantastike. Izrazima licâ pod uticajem različitih silâ haotičnosti i tišine, uz pažljivo odabrane snopove boja, Ćetković kod posmatrača izaziva interesovanje i poziva ga da se u njegovim platnima ogleda, pronađe, preispita... Samim nazivima radova, poput “Vapaj”, “Vrisak”, “Osmijeh”, Ćetković sugeriše i upućuje na puteve mentalnog lavirinta emocija i samospoznaje koja, zapravo, leži dublje u odnosu na površinske prikaze sebe. Svemu tome dodatno doprinosi neprestana dinamika njegovih radova, vidljivost hitrih poteza četkicom koja se opire statičnosti i pasivnosti pozivajući na trenutak, na spontanost, ali i ukazujući na nemir današnjeg čovjeka i centrifugalni krug života.

“Moje slikarstvo se još od studentskih dana bavi jednim pitanjem, a to je uvijek pitanje čovjeka, današnjeg čovjeka i opstanka njegovog duhovnog bića u svijetu u kome ljudske vrijednosti blijede i polako nestaju. Ljudsko lice je za mene središte kosmosa... Prilikom slikanja pored intuicije se oslanjam na emociju. Svaka slika je proizvod određenog psihološkog stanja, a drama je nepresušan izvor moje inspiracije”, rekao je Ćetković u jednom od prošlih razgovora za “Vijesti”.

Ćetković
Ćetkovićfoto: Balša Rakočević

Iako je ovo njegovo prvo predstavljanje u Rijeci, u Hrvatskoj je ranije izlagao više puta, a i ova postavka će nastaviti svoj put nakon galerije “Montenegrina”. To je rezultat dobre saradnje između Grada Rijeke i Društva Crnogoraca, istakla je Rodin, ali i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore čiji je Ćetković član.

“Inače, pored Rijeke, ukoliko sitacija dozvoli, ‘Glasovi tišine’ će biti predstavljeni u Istri i najvjerovatnije u Dubrovniku. Nadam se da dolaze neka bolja, ljepša vremena, kada će galerije biti pune ljudi... Slikam, dakle postojim”, najavio je Ćetković...

I dalje izložena djela na bilbordima u Baru i Podgorici

Još uvijek je u toku Ćetkovićeva inovativna izložba slika iz ciklusa “Horizonti” koja je dostupna svim građanima i slučajnim prolaznicima u Baru i Podgorici. Naime, Goran Ćetković je svoja djela izložio na reklamnim bilbordima na više lokacija u ova dva grada i to je vjerovatno prva postavka tog tipa, ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Lokacije na kojima se odabrana djela nalaze su Ulica Jovana Tomaševića u Baru, Moskovska ulica u Podgorici, preko puta predstavništva Telekoma, te na Bulevaru Mihaila Lalića, u Ulici bratstva i jedinstva kod Gintaša...

Izložba “Horizonti” na bilbordu u Podgorici
Izložba “Horizonti” na bilbordu u Podgorici foto: Privatna arhiva

“Svakako da je glavni cilj promocija umjetnosti. Umjetnost koja na ovaj način postaje dostupna svima - i likovnoj publici i ljudima koji nemaju naviku posjećivanja izložbi. Nažalost, u većem dijelu društva umjetnost je svedena na nešto sekundarno i bez značaja”, rekao je Ćetković i naglasio da je neophodno da umjetnost bude vidljiva i aktuelna bez obzira na epidemiološke okolnosti. “S obzirom na okolnosti prouzrokovane pojavom virusa i činjenice da postoje određena ograničenja kada su u pitanju galerije, došao sam na ideju da se likovnoj publici u Podgorici i Baru predstavim na jedan alternativan način i to putem bilborda. Autor fotografija i idejnog rješenja za bilborde je Balša Rakočević, a ono što se meni posebno sviđa kod njih je jednostavnost”, rekao je Ćetković.

Za razliku od ciklusa “Glasovi tišine”, slike iz ciklusa “Horizonti” u svojoj osnovi imaju pejzaž, pa na radovima dominiraju motivi zemlje, vode i neba, kao i ostaci ruinirane arhitekture, crnogorskog krša, zavičaja, a pored ljepote pejzaža osjeća se i atmosfera prolaznosti.

Bonus video: