Preminuo slikar Novica Kovač

Akademski slikar i likovni pedagog iz Nikšića ostaće upamćen po neuobičajenim sredstvima izraza koje je koristio i motivima iz svakodnevnog života

9229 pregleda 7 komentar(a)
Kovač, Foto: Svetlana Mandić
Kovač, Foto: Svetlana Mandić

Akademski slikar i likovni pedagog Novica Kovač preminuo je 24. januara u 41. godini.

Novica Kovač je rođen 1980. u Nikšiću, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na odsjeku za grafiku u klasi profesorice Anke Burić. Za sebe je govorio da je crtač i slikar, a da mu je grafika samo poslužila da bi se lakše upisao na Akademiju.

Njegov likovni izraz ostaće prepoznat po neuobičajenim sredstvima izraza koje je koristio, poput flomastera i hemijske olovke, najčešće u trenucima kada je opušten, uz zvuke bluza koji je volio.

Kustos nikšićkih „Muzeja i galerija” Milosav Milatović je uoči Kovačeve izložbe “Flomaster bluz” istakao da Kovač crta sa zadovoljstvom, ukazujući na sadašnjost, obične i skromne stvari i trenutke vrijedne poštovanja. Tako je i živio, pa su motivi iz njegove svakodnevice uz pomoć hemijske olovke ili flomastera lako postajali glamurozni.

“Počeo sam da crtam hemijskom negdje 1999. i to zahvaljujući sada pokojnom Miku, starom boemu, rokeru. Pričao je o hemijskim olovkama, o tome kakvo je zadovoljstvo raditi tim nekonvencionalnim tehikama, pomalo možda i prkositi, prikazati vrijeme u kome živimo i odrastao. On je crtao hemijskom olovkom, pa sam crtao i ja”, kazao je Kovač “Vijestima” uoči svoje izložbe u Nikšiću 2019. godine.

Radio je kao profesor likovnog obrazovanja u Osnovnoj školi “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi. Imao je 13 samostalnih i više kolektivnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U saradnji sa spisateljicom Veselinom Vesnom Vlahović 2000. godine je ilustrovao dvije bajke za djecu iz njenog ciklusa “Doktor Mačak”. To su bile i prve ilustrovane autorske bajke za djecu u Crnoj Gori.

Kovač je i zajedno sa suprugom Nikoletom Petrović Kovač objavio knjigu za djecu “Vrtuljak”.Učestvovao je na više projekata, obuka, manifestacija među kojima se izdvajaju 18. Barski ljetopis 2005, 35. Crnogorski likovni salon “13. novembar” 2013, kao i 48. Hercegnovski zimski salon 2015. godine.

Bonus video: