Memorandum o saradnji NMCG i CEKUM

Direktor CEKUM, Salko Luboder, kazao je da će se "zajednički organizovati kulturni sadržaji koji su od interesa javnosti, a posebno za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica"

4846 pregleda 3 komentar(a)
Miranović, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Miranović, Foto: Narodni muzej Crne Gore

"Narodni muzej Crne Gore (NMCG) i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) potpisali su danas u Podgorici memorandum saradnje na organizaciji, razmjeni i implementaciji programa savremene kulture i kulturne baštine, koji promovišu i višestruko valorizuju potencijale kulture manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, u cilju razvijanja i jačanja svijesti o potrebi njihove snažnije integracije u kulturne tokove savremenog crnogorskog društva", kazali su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Iz NMCG navode da je konkretan povod potpisivanja memoranduma saradnje partnerski odnos NMCG i CEKUM-a na realizaciji izložbe „Narodne nošnje manjinskih naroda i nacionalnih zajednica Crne Gore“, koja će tokom tekuće godine biti organizovana u više crnogorskih opština. NMCG i CEKUM su ovu priliku iskoristili i da razmijene značajne publikacije u njihovom izdavaštvu, koje su produkovali tokom prethodnih godina.

Direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović je ovim povodom izjavila da je suživot svih naroda i narodnosti na ovim prostorima ukorjenjena, tradicijska vrijednost crnogorskog društva, na koju žele da ukažu kroz ovaj i slične projekte koje planiraju da realizuju zajedno sa CEKUM-om, rečeno je iz NMCG.

„Narodne nošnje naroda Crne Gore nose snažnu identitetsku poruku, i upravo njihovo očuvanje i viševjekovno, raznoliko prisustvo na relativno maloj teritoriji svjedoči o autentičnom suživotu i samosvjesnosti manjinskih i svih drugih naroda i narodnosti u Crnoj Gori. Činjenica je da globalno živimo u nesigurnim i neizvjesnim vremenima, koja preispituju razne vrijednosne sisteme i uspostavljaju nove, pa ni ove temljene vrijednosti crnogorskog društva nisu imune na izazove današnjice. Prihvatanje i njegovanje različitosti čini suštinu crnogorskog, građanskog bića i mi ćemo zajednički djelovati na njihovom unaprijeđenju i razvijanju“, kazala je dr Anastazija Miranović.

Ona je naglasila da "globalna i lična apatija, nereagovanja, neotpornost i ranjivost po raznim osnovama, ekstremističke, incidentne situacije sve više zauzimaju realni i medijski prostor".

„Međutim, ništa ne nastaje odjednom. Često nije potrebno ciljano nešto preduzimati, dovoljno je što zaboravljamo, što ne podsjećamo i ne njegujemo memoriju mjesta, kolektivno sjećanje i naše nematerijalno nasljeđe. Ovi i slični projekti ukazuju na suživot i zajedništvo, ukazuju na raznoliko, viševjekovno bogatstvo crnogorske kulturne baštine i njenu adekvatnu valorizaciju u savremenoj, demokratskoj, građanskoj Crnoj Gori“, istakla je Miranović.

Direktor CEKUM, Salko Luboder, kazao je da će se "zajednički organizovati kulturni sadržaji koji su od interesa javnosti, a posebno za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica".

„Budući da je CEKUM ustanova koja se prvenstveno bavi kulturom manjina, mi ćemo težište svojih aktivnosti, u saradnji sa NMCG, staviti na taj segment. Prije izvjesnog vremena smo promovisali namjeru da CEKUM bude svojevrsni hram crnogorske multukulturalnosti. Današnjim činom potpisivanja ovog memoranduma, mi smo nekoliko koraka bliže ostvarivanju toga cilja. Narodni muzej je jedna od temeljnih institucija kulture u Crnoj Gori i svakako ću iskoristiti ovu priliku da izrazim zadovoljstvo činom potpisivanja memoranduma, jer se otvara perspektiva plodonosne saradnje sa ovom značajnom institucijom crnogorske kulture. Narodni muzej je institucija u kojoj su pohranjeni značajni artefakti, obilje muzejskog materijala. U mnoštvu tog materijala je dosta toga što je interesantno i sa aspekta programske preokupacije ove ustanove. Te okolnosti ćemo iskoristiti i na toj osnovi razvijati programsku saradnju. Kada kažem da ćemo težište aktivnosti staviti na ono što su kulture manjinskih nacionalnih zajednica, svakako ne mislim da kulture manjinski zajednica treba tretirati zatvorene u nacionalnim okvirima, već to treba staviti u kontekst uzajamnog kulturnog prožimanja i na taj način afirmisati ono što je multikulturalizam, interkulturalni dijalog i ono što je sveukupna crnogorska baština. Ovo je svakako prilika da podsjetimo da Crna Gora ima sjajnu tradiciju kada je u pitanju multikulturalizam, kada je suživot u pitanju, a on se svakako gradi i na ovakav način. Zato je današnji čin potpisivanja memoranduma, svakako doprinos tom suživotu, boljem upoznavanju i mutikulturalizmu, čime se postiže značajna kohezija crnogorskog društva“, zaključio je Luboder.

Bonus video: