Radovi Filipa Vučkovića u Biljardi

Izložba će biti otvorena onlajn, preko zvaničnih Fejsbuk i Instagram stranica, u 14 časova u Njegoševom muzeju

1720 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Autoportret Filipa Vučkovića, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Autoportret Filipa Vučkovića, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba radova Filipa Vučkovića, jednog od prvih školovanih crnogorskih slikara, biće otvorena sjutra, povodom 60. godišnjice smrti umjetnika.

Izložba će biti otvorena onlajn, preko zvaničnih Fejsbuk i Instagram stranica, u 14 časova u Njegoševom muzeju - Biljardi na Cetinju. Snimak će biti dostupan i na YouTube kanalu Narodnog muzeja Crne Gore.

Na izložbi će biti predstavljeno 48 radova manjeg formata rađenih u tušu, akvarelu i ulju, nastalih u intervalu od 1915. do 1940. godine, koji su u vlasništvu Vučkovićeve porodice.

Dr Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i autorka izložbe, ističe da je ova postavka nastala u želji da se podsjeti na nezaobilazne crnogorske međaše likovne misli, koji su temeljili put kasnijim velikanima crnogorske likovne umjetnosti, bez kojih ona svakako ne bi bila to što jeste.

Filip Vučković se školovao na prestižnoj minhenskoj umjetničkoj Akademiji, dvije godine je proveo u Parizu u Školi lijepih umjetnosti, a takođe se u pojedinim navodima ističe da se edukovao i u Veneciji, na tadašnjoj Akademiji koju je završio 1924.godine. Na izložbi jugoslovenskih umjetnika u Parizu 1919. godine, bio je jedini predstavnik Crne Gore koji se našao u plejadi, tada, najistaknutijih jugoslovenskih umjetnika: Ivana Meštrovića, Vlaha Bukovca, Save Šumanovića, Rista i Bete Vukanović.

„Tematski vezan za uobičajeni akademski prosede - portret, akt, pejzaž, gradske vedute... stilski ostaje dosljedan sebi, što je zapaženo na samom početku njegovog umjetničkog školovanja. Kontinuirana i permanentna edukacija u obrazovnim institucijama, a ništa manje u evropskim muzejima i galerijama, kanališe prikupljena i osvojena znanja u snažnu podršku Vučkovićevom zapaženom talentu i senzibilitetu, u stameni osolonac njegovom samopouzdanju za vlastita likovna promišljanja i iskaze“, ističe Miranovićeva u predgovoru kataloga izložbe.

Bonus video: