Sandens onlajn, ali i u drajv-in formi

“Čak i u ovim neodrživim uslovima, umjetnici i dalje pronalaze načine da smjelo rade svoj posao koji je važan“, rekla je direktorka festivala Tabita Džekson.

3806 pregleda 0 komentar(a)
Sandens, Foto: ARTHUR MOLA/INVISION/AP Arthur Mola
Sandens, Foto: ARTHUR MOLA/INVISION/AP Arthur Mola

Američki festival nezavisnog filma Sandens počinje danas u onlajn izdanju, ali i sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima. Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), trajaće do 3. februara, pa pandemija virusa korona nije uticala na period održavanja s obzirom na to da se i obično održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Pošto je većina bioskopa zatvorena zbog epidemije virusa korona, organizatori Sandensa su u decembru odlučili da festival bude održan onlajn.

“Čak i u ovim neodrživim uslovima, umjetnici i dalje pronalaze načine da smjelo rade svoj posao koji je važan“, rekla je direktorka festivala Tabita Džekson.

Ona je istakla da će festival ove godine ponuditi pretpremijere, na različitim mjestima, od Kalifornije do Njujorka, kao i da će se sve projekcije održati uz poštovanje epidemioloških mjera.

“Biće organizovane projekcije u drajv-in restoranima na području Los Anđelesa, tako da će posjetioci, svako u svom automobilu, moći da gledaju filmove”, navodi se u najavi i dodaje da će neki filmovi biti emitovani na internetu, te da će nakon tih projekcija umjetnici odgovarati na pitanja. Festival Sandens postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, prvenstveno zato što pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svjetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživjeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravno na Sandensu. Redford je nazvao tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku „Buč Kesidi i Sandens Kid“ iz 1969. godine.

Bonus video: