Masterklas Marijane Janković

Danska glumica porijeklom iz Berana svoje međunarodno iskustvo podijeliće sjutra u Crnogorskoj kinoteci

2361 pregleda 0 komentar(a)
Marijana Janković, Foto: kinoteka
Marijana Janković, Foto: kinoteka

Danska glumica crnogorskog porijekla Marijana Janković, održaće masterklas u novoj zgradi Crnogorske kinoteke, sjutra u 12 časova.

Iz Kinoteke najavljuju da je ovaj masterklas zamišljen kao interaktivni program sa crnogorskim glumicama i glumcima. Iz perspektive rediteljke i glumice, Jankovićeva će sa polaznicima masterklasa podijeliti svoje međunarodno iskustvo sa renomiranim rediteljima i kolegama glumcima. Biće riječi i o tome kako izgleda proces rada na realizaciji jednog filma, ali i o angažmanu na koprodukcijskim projektima.

“Ovim programom, Kinoteka nastavlja sa realizacijom edukativnih programa i u svojim novim prostornim kapacitetima koji, uvjereni smo, postaju dio novog kulturnog centar glavnog grada i Crne Gore”, istakli su iz Kinoteke. Jankovićeva je rođena u Beranama, stasala u Danskoj, a nagrađivana u Njujorku i Holivudu. Iako je crnogorskoj javnosti manje poznata, Beranka u svijetu gradi uspješnu karijeru.

Nakon završene Akademije dramskih umetnosti u Kopenhagenu 2006. godine Jankovićeva je počela karijeru u klasičnom pozorištu, igrajući jake ženske likove, kao što su: Elektra, Karmen, Julija, u komadu “Tri sestre”, “Lili” (Dejana Dukovskog) i druge. Njeno ime je odjeknulo međunarodnom filmskom scenom, najprije, u ulozi u kratkom danskom filmu „Helijum” iz 2014. godine, koji je nagrađen Oskarom.

Pored ostalih, sarađivala je sa jednim od najvećih imena svjetskog filma, Larsom fon Trirom, u njegovom posljednjem ostvarenju “Kuća koju je Džek sagradio” iz 2018.

Jankovićeva je pokazala i svoje rediteljsko umijeće u prvencu „Maja”, autobiografskoj priči u kojoj tumači lik svoje majke, a koji je osvojio i nagradu na festivalu Tribeka u Njujorku. Film prikazuje kako izgleda odrastati u novoj zemlji, između dvije veoma različite kulture - „uzavrele” balkanske i „hladne” nordijske. Crnogorsku premijeru njen film je imao na Podgorica film festivalu, čiji je Kinoteka koorganizator.

Crnogorska kinoteka ovaj program organizuje u saradnji sa Udruženjem glumaca Crne Gore.

Bonus video: