Nekada daleka budućnost, danas - surova realnost

Predstava “Kontraevolucija”, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće premijerno izvedena u subotu, 6. februara, u 17.30 časova u „Zahumlju“ u Nikšiću

4374 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od proba
Sa jedne od proba

Premijera predstave “Kontraevolucija”, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, biće izvedena u subotu, 6. februara, u 17.30 časova u „Zahumlju“ u Nikšiću. Riječ je o koprodukciji JU “Zahumlje” iz Nikšića i Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Uloge su povjerene glumcima Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Đorđiju Tatiću. Scenografiju i kostim potpisuje akademski grafičar Darko Musić, muziku profesor Neđeljko Pejović, a ton Ivan Zirojević.

Tema ove futurističke komedije je vječni sukob nauke i religije, ali i istraživanje budućnosti i mjesto i uloga čovjeka u digitalnoj eri, dok tekst, prema riječima autora, flertuje sa apsurdom i groteskom.

“Prije nekoliko godina sam krenuo u realizaciju ‘Kontraevolucije’, ali je jedan od glumaca dobio vizu pa sam ga podržao da ode, da okuša sreću u inostranstvu. Predstavlja mi zadovoljstvo što poslije par godina tekst ništa nije izgubio, bez obzira na društvene, političke i zdravstvene globalne i lokalne promjene, naprotiv”, kazao je za “Vijesti” Obrad Nenezić.

Prema njegovim riječima, “Kontraevolucija’ je duhovita drama koja se uhvatila u koštac sa futurističkom temom o androidima kao vladarima svijeta, što više ne zvuči kao naučna fantastika... Nekada, možda, daleka budućnost, danas - surova realnost.

“U ‘Kontraevoluciji’ na putu do vlasti, android Projekat (Slavko Kalezić) će se sukobiti sa svojim tvorcem profesorom Bjelanskim (Jovan Dabović) i tajnim agentom, koji se prerušava u sveštenika Ilariona (Đorđe Tatić), kako bi došao do profesorovih saznanja o putu kroz vrijeme, što se njemu i njegovim mentorima čini vrlo isplativo u budućnosti. U sukobima nauke i religije, ali i zdravog razuma i teorija zavjera, dolazi do apsurdnih, tragifarsičnih i komičnih situacija, kojima doprinose isključivi karakteri likova, a isključivost je jedna od čestih odlika današnjeg čovjeka. Možda se sve osim duhovitosti u ovoj drami događa u bućnosti, ali ne mora da znači. Naš cilj je bio da ponudimo drugačiju duhovitost od stereotipnog ‘crnogorskog humora’ koji smo gledali do sada”, kazao je autor.

Kada se sukobe nauka i religija - pobjednika nema, samo gubitnika. “U svakom slučaju imao sam jedan divan proces, sa veoma talentovanom i profesionalnom ekipom, što je ovaj proces učinilo radosnim, ali napornim, jer bez obzira što se radi o maloj formi gledalac će prepoznati veliki i posvećen rad svih aktera”, zaključio je Nenezić.

Podgorička premijera je zakazana za 11. februar u 18 časova, u Sali DODEST.

Bonus video: