“Ječam žela” snimaće se u Podgorici i Kolašinu

Premijera kratkometražnog igranog filma Andrije Mugoše očekuje se u aprilu

4877 pregleda 5 komentar(a)
Andrija Mugoša, Foto: Privatna arhiva
Andrija Mugoša, Foto: Privatna arhiva

Snimanje kratkometražnog igranog filma ”Ječam žela” čiji scenario i režiju potpisuje Andrija Mugoša, počeće u drugoj polovini februara, na lokacijama u Podgorici i Kolašinu.

Radnja filma, čija se premijera očekuje u aprilu ove godine, inspirisana je pričom „Seks na Kosovu“ Stefana Boškovića.

„Motivacija za pisanje ove priče javlja se iz straha. Strah da najbitniji, lični identitet polako nestaje u masi identiteta, postaje pitanje kom treba posvetiti pažnju. Čovjek se vrlo lako skloni u stranu ne ističući se i ne izdvajajući se iz gomile, prihvatajući norme i pravila većine, kako bi lakše prošao kroz život. Naša priča bavi se jednim takvim junakom“, zapisao je reditelj Andrija Mugoša.

Film „Ječam žela“, prati priču o jednom neobičnom danu u životu junaka Jakova, koga igra Milivoje Mišo Obradović. Naizgled porodičnog čovjeka koji svjestan svoje slabosti i okružen društvom bez razumijevanja, krije svoj pravi identitet, i odlučuje da se okrene vjeri ne bi li u njoj našao spas. Za kuma na krštenju kćerke zove starog prijatelja Petra koji živi van zemlje, a kog tumači Momčilo Momo Otašević. Njegov dolazak probudiće duboko potisnute uspomene na njihovu vezu, a Petar ne uspijeva da odoli svom iskušenju i pokušava krijući da dopre do Jakova, koji je svjestan da je uzeo lažni identitet da bi se utopio u sredinu. U ulozi supruge Jakova je stalna članica ansambla nacionalnog teatra Kristina Obradović, a lik popa tumači Dragan Račić, takođe glumac Crnogorskog narodnog pozorišta.

Andrija Mugoša, trenutno je na master studijama na Fakultetu dramskih umjetnisti na Cetinju za filmsku i TV režiju. Do sada je režirao i pisao šest kratkih igranih filmova, od kojih se dva - Batler (2018) i Praskozorje (2019), izdvajaju po pitanju festivalskih projekcija i nagrada. Mugoša je bio učesnik više od 24 regionalna, internacionalna filmska festivala, pobjednik je Mini Pitch programskog segmenta u okviru Film Festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival, za kratki film „Rikverc“ sa kojim učestvuje i na Zagreb Film festivalu. Osnivač je producentske kuće „KA Productions“.

U radu na ovom ostvarenju učestvovali su Katarina Kastratović producentkinja iz producentske kuće „KA productions“, scenograf Nurset Gjokaj, kostimografkinja Marta Garčević i stilista Lazar Ilić. Film je podržao Filmski centar Crne Gore.

Bonus video: