Čovjek je čovjeku vuk

Predstava “Kontraevolucija”, u režiji i po scenariju Obrada Nenezića, premijerno je izvedena u Nikšiću. Publika je koprodukciju JU “Zahumlje” i KIC-a “Budo Tomović” dočekala dugim aplauzima i uzvicima oduševljenja

6388 pregleda 40 reakcija 1 komentar(a)
Nije smetalo što je predstava odigrana “u četiri oka”: Scena iz “Kontraevolucije”, Foto: Svetlana Mandić
Nije smetalo što je predstava odigrana “u četiri oka”: Scena iz “Kontraevolucije”, Foto: Svetlana Mandić

Čovjek je čovjeku vuk, kaže stara latinska izreka, koju je daleke 475. godine najveći komediograf starog Rima, Tit Makcije Plaut, koristio u komediji “Magarci”. Skoro 18 vjekova kasnije i engleski filozof Tomas Hobs koristi ovaj izraz u djelu “De cive”. Fraza se toliko odomaćila da je danas koriste mnogi, a situacija se nije promijenila u odnosu na vrijeme njenog nastanka. Čovjek je čovjeku i dalje vuk.

Dramaturg Obrad Nenezić novom predstavom “Kontraevolucija”, koja je proteklog vikenda premijerno prikazana u Nikšiću, pokušao je da upečatljivim tekstom i još jačim podtekstom upozori, ali i “otrijezni” i poruči: Čovjek je čovjeku čovjek.

“Mi živimo u zemlji gdje ne fali sukoba i tako su te dimenzije rezultat ovih naših podjela i svakodnevice u kojoj živimo. Možda smo zadovoljni, ali nijesmo srećni. Mislim da smo prešli granice lijepog i pristojnog ponašanja. Mislim da je vrijeme da stanemo na loptu i vratimo se nekim izvornim vrijednostima”, kazao je Nenezić nakon premijere kojoj je, u skladu sa epidemiološkim mjerama, prisustvovalo njih tridesetak.

Po aplauzu i uzvicima oduševljenja izgledalo je da ih je mnogo više. Ni glumcima nije smetalo što je predstava odigrana maltene “u četiri oka”, a dodatno ih je “osokolilo” to što su, po svemu sudeći, poruku predstave prisutni dobro razumjeli - Čovjek je čovjeku čovjek. Makar bi tako trebalo da bude. “Riječ je o komediji koja je iznutra toliko tragična i ozbiljna. Suština je što smo načeli sve moguće probleme koji postoje u društvu, ne samo u našoj državi, već na globalnom nivou. Ko želi da razumije, razumjeće”, kazao je Jovan Dabović, koji u predstavi igra naučnika Bjelanskog koji je stvorio remek-djelo, andriod Projekat, ali se i sukobio sa religijom.Ili sa samim sobom. Prema riječima Đorđa Tatića, tajnog agenta prerušenog u sveštenika Ilariona, čiji je zadatak da otkrije granice naučnikove genijalnosti, i dalje je mrtva trka između nauke i religije.

“Svaka uloga je inspirativna, a ova na svoj način, jer ima jak podtekst i u dramaturgiji i u režiji. Bio je jedan lijep proces kompletnog kreativnog tima, jedna divna energija. Mislim da smo napravili dobru predstavu. Publika je lijepo reagovala i na pojedinim mjestima, gdje je gorka priča, reagovala je smijehom. Volio bih da me stvarnost demantuje, ali biću objektivan - mislim da je pesimističko viđenje još surovije od onoga što je prikazano na sceni”, istakao je Tatić.

“Kontraevolucija” je duhovita drama sa elementima tragične farse i apsurda, koja se uhvatila u koštac sa futurističkom temom o androidima kao vladarima svijeta.

“U sukobima nauke i religije, ali i zdravog razuma i teorija zavjera, dolazi do apsurdnih, tragifarsičnih i komičnih situacija, kojima doprinose isključivi karakteri likova, a isključivost je jedna od čestih odlika današnjeg čovjeka. Možda se sve osim duhovitosti u ovoj drami događa u budućnosti, ali ne mora da znači. Naš cilj je bio da ponudimo drugačiju duhovitost od stereotipnog ‘crnogorskog humora’ koji smo gledali do sada”, kazao je autor “Kontraevolucije”.

Predstava je ponudila i drugačijeg Slavka Kalezića, koji je maestralno odigrao ulogu androida. Možda će androidi u budućnosti “vladati” svijetom, ali do tada će Kalazić i njegove kolege “vladati” scenom.

“Prvi put sam se ‘sudario’ sa ovakvom vrstom teksta i prvi put sarađujem sa Obradom Nenezićem. Moram reći da je ovo jedan blagoslov za mene i jedan nevjerovatan rad - spoj svega u najljepšem smislu te riječi. Premijere su rijetko opuštajuće za glumce, a ovdje se desila jedna čarobna igra, prije svega između nas glumaca, zatim Obradovo povjerenje u nas i naše u njega, a zatim i reakcija publike”, kazao je Kalezić i priznao da se nakon prvobitnog oduševljenja tekstom zapitao da li je dorastao zadatku da na pravi način iznese “genijalnost koju je Obrad napisao”. Igrom na sceni pokazao je da jeste.

“Odrastanje je proces koji traje čitav život, to je neka moja deviza. Sa druge strane, kroz ovaj proces sam shvatio šta je to duhovnost, zapravo šta je to vjera. Sve ove godine rada na sebi i moje iskustvo pokazalo je koliko je stvarno važno kada ste prizemni, kada ste svjesni i sebe i svog uspjeha. Koliko je važan taj ljudski odnos prema ljudima, kolegama, koliko su važni povjerenje i slušanje. Smatram da je jako važno da se slušamo, a danas je to rijetko. Ljudi vole da pametuju, drže lekciju, a to ovdje nije bio slučaj. Mi smo se stvarno slušali i trudili se da ne opterećujemo jedni druge. Mislim da je to najblagodetnija stvar iz ovog procesa”, istakao je Kalezić.

Dodao je da mu je predstava dragocjena i zbog činjenice da su u njoj mnogi stavovi sa kojima je saglasan, posebno onaj najvažniji - da čovjek čovjeku mora da bude čovjek.

Predstava „Kontraevolucija” je rađena u koprodukciji JU “Zahumlje” i KIC-a “Budo Tomović” i nakon nikšićke premijere slijedi podgorička koja je zakazana za 11. februar. U predstavi je, kako je autor istakao, vođeno računa o svakom detalju, a za njih su, osim glumačke ekipe, bili zaduženi Darko Musić, koji je uradio kostime i scenografiju, Nedjeljko Pejović, muziku, a Ivan Zirojević, ton i odabir muzike.

Bonus video: