KotorArt najavljuje 20. izdanje

Oni najavljuju projekat “The New Normal - Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon kovida-19”, koji je odobrila generalna direktorica UNESCO-a, gđa Odri Azule.

3134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike priprema program za ovogodišnje, 20. izdanje, koje će biti održano uz podršku Evropske unije i UNESCO-a. Pored nastupa svjetski afirmisanih umjetnika i mladih talenata, KotorArt će obilježiti važne godišnjice i pokrenuti dijalog o aktuelnim temama danas.

Oni najavljuju projekat “The New Normal - Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon kovida-19”, koji je odobrila generalna direktorica UNESCO-a, gđa Odri Azule. Centralna aktivnost je međunarodna konferencija koja će u Kotoru okupiti relevantna imena iz različitih oblasti, u cilju sagledavanja nove stvarnosti.

Festival počinje rad na trogodišnjem projektu “#synergy” koji, uz podršku EU, okuplja neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu. U planu je snimanje dijela kompozicija koje su bile porudžbine festivala prethodne dvije decenije, uglavnom crnogorskih kompozitora, i njihovo izdavanje za renomiranu međunarodnu izdavačku kuću.

Dio 20. KotorArt Don Brankovih dana muzike je i program Crnogorske muzičke godišnjice, koji će obilježiti četiri jubileja značajna za istoriju i razvoj crnogorske muzike: 150 godina od izvođenja izgubljene operete, prvog muzičko-scenskog djela na crnogorskim prostorima, čiji je autor Čeh Anton Šulc; 150 godina od osnivanja Crnogorske vojne muzike koju je osnovao Šulc; 160 godina od rođenja Jovana Ivaniševića; 125 godina od rođenja Slovenke Vide Hribar Matjan, najavljuju iz KotorArta.

Bonus video: