Muzika mladih virtuoza

Studenti Muzičke akademije održali premijerni onlajn koncert, a Muzički centar protekle sedmice organizovao majstorske radionice

1578 pregleda 0 komentar(a)
Sa majstorskih radionica, Foto: Duško Miljanić
Sa majstorskih radionica, Foto: Duško Miljanić

Nedjelja u Muzičkom centru Crne Gore, ali i na Muzičkoj akademiji sa Cetinja protekla je u znaku mladih muzičara... Nakon dvodnevnih majstorskih radionica za mlade violončeliste koje je vodila gostujuća umjetnica iz Španije, Karmen Marija Elena Gonzales, u okviru edukativnog programa Muzičkog centra Crne Gore, sinoć je upriličen i onlajn koncert mladih crnogorskih muzičara.

Studenti Muzičke akademije sa Cetinja upriličili su premijerni koncert koji je uživo bilo moguće pratiti putem Fejsbuk stranice i Jutjub kanala Muzičkog centra Crne Gore, Muzičke akademije sa Cetinja i Asocijacije studenata Crne Gore. Koncert su i organizovale ove tri institucije.

Na koncertu su nastupili: Marija Sinđić (flauta), Jovan Jovović (violina), Gleb Bednijakov (viola), Vasilije Vujadinović (klarinet), Filip Miladinović (gitara), Žunja Lipanović (flauta), Sari Šaćiri (violončelo) i Uroš Sučić (truba). Za ovu priliku, studente su pripremali profesori sa cetinjske Akademije: Marija Đurđević Ilić, Vujadin Krivokapić, Mihail Bereznjicki, Petar Garić, Danijel Cerović, Mladen Popović i Nikola Mijajlović, dok je klavirska pratnja pripala profesoru Alekseju Molčanovu.

Svi zainteresovani idalje putem internet mreža mogu uživati u izvedenom programu koji obuhvata kompozicije: “Sonata apasionata u fis-molu za solo flautu” Zigfrida Karl-Elerta, “Mazurka” op.10, br.2 Ežena Isaja, “Sonata za solo violu” op. 25, br. 4, I i II stav Pola Hindemita, “Koncert za klarinet” br.1, III stav Karla Marije fon Vebera, “San u šumi” Agustina Barios Mangorea, “Čakona za solo flautu” op.107, br.30 Zigfrida Karl-Elerta, “Virtuozni komad” Petra Iljiča Čajkovskog i “Laura” Anta Grgina.

Flautistkinja Marija Đurđević Ilić istakla je zadovoljstvo ovim projektom, a ranije je u razgovoru za “Vijesti” istakla da Muzička akademija na Cetinju pokazuje i dokazuje svoj “kvalitet i visok nivo”, te da studenti pokazuju veliku volju za rad i posvećenost. Violončelistkinja iz Španije, Karmen Marija Elena Gonzales, posebno je pohvalila održavanje koncerta usljed aktuelne epidemiološke situacije.

“Htjela bih da se zahvalim Muzičkom centru na pozivu i jedinstvenoj prilici da boravim i održim majstorske radionice, naročito u ovim vremenima kada se zbog virusa sve otkazuje i umjetnost zbog toga ispašta. Posebno me raduje saznanje da se kod vas održavaju koncerti uprkos epidemiji, te se nadam da ćemo istu uskoro prebroditi”, istakla je ona.

Kada su majstorske radionice u pitanju, komentarišući pedagoški rad sa učenicima i studentima iz Crne Gore, umjetnica iz Španije je istakla da su svi polaznici talentovani, bez obzira na uzrast. Ona je radila sa učenicima srednjih muzičkih škola i studentima Muzičke akademije sa Cetinja.

“Imala sam priliku da radim sa šest vrlo talentovanih mladih muzičara, različitih uzrasta, i mogu da kažem da su ‘u dobrim rukama’ što je vrlo bitno u početnim godinama bavljenja instrumentom. Naša profesija, ili bolje rečeno naš životni stil, ispunjen je nezamislivim psihičkim i fizičkim izazovima, iziskuje prevazilaženje samog sebe i veliku posvećenost. Ne radi se samo o postizanju kvaliteta, već i o održavanju istog. Sav taj napor i uloženi trud se isplate jer je svijet muzike božanstven. Uzevši u obzir sve što umjetnost može da pruži, na svim životnim poljima, za mene ne postoji drugi i bolji životni stil”, kazala je violončelistkinja Karmen Marija Elena Gonzales.

Učesnici radionica su ovu priliku iskoristili da kroz aktivno i pasivno učešće i rad sa mentorkom dodatno razviju svoje tehničke i estetske sposobnosti. Sa druge strane, Gonzales najavljuje da će uzvratiti gostoprimstvo.

“Nadam se da ćemo biti u prilici da u vremenu koje je pred nama mlade crnogorske umjetnike ugostimo na Malaga čelo festivalu, čiji sam osnivač i umjetnički direktor”, poručila je ona.

Gonzales je muzičko obrazovanje stekla na prestižnom Konzervatorijumu “Kraljica Sofija” u Madridu, u klasi Natalije Šakovskaje i na Konzervatorijumu za muziku u Malagi, dok je iz oblasti muzičke pedagogije, kamernog i solo izvođenja završila četiri master programa u Španiji, Italiji i Njemačkoj. Dobitnica je više nagrada i priznanja na nacionalnim i internacionalim takmičenjima. Kao solistkinja, kamerna i orkestarska muzičarka nastupala je u Španiji, Italiji, Francuskoj, Portugaliji, Njemačkoj, Austriji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Americi. Sa Mozcart Delojt triom 2004. godine snimila je album za izdavačku kuću “Soni”. Od 2019. godine predaje violončelo na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi, a trenutno pohađa i doktorske studije na Univerzitetu u Malagi.

Bonus video: