Što smo stariji to se više vraćamo postojbini

Upravo se trenutak života nalazi i pronalazi na njenim djelim, kroz pokret četkice, sneni kolorit, energiju prirode i ambijenta u koji umjetnica vodi posmatrača.

3455 pregleda 2 komentar(a)
Milijana Vujović, Foto: Jelena Kontić
Milijana Vujović, Foto: Jelena Kontić

Kroz doživljaj prirode i podneblja iz kojeg potiče, umjetnica Milijana Vujović otkriva i sebi i publici tajne crnogorskog (a svačijeg) krša i kamena, potencira ljepotu i bogatstva prirode, ali i niza drugih, oku nevidljivih, horizonata koji nju kao stvaraoca vode u polja introspekcije, preispitivanja, ali i retrospektivnog sagledavanja okoline i okolnosti u kojima živi i stvara.

Sve to je smjestila u svoja djela koja je predstavila na izložbi “Tajne kamena”. Postavka je juče otvorena u Modernoj galeriji u Podgorici, a zainteresovani je mogu pogledati do 10. marta.

“Ja sam više nego zadovoljna otvaranjem, s obzirom na vrijeme i uslove pandemije koja nije naklonjena nikome, a posebno ne umjetnicima. Ipak, moramo se prilagođavati, pa to i radimo”, kaže Vujović na početku razgovora za “Vijesti”.

Ciklus “Tajne kamena” nastao je tokom posljednje nekolike godine, a umjetnica je zajedno sa rukovoditeljkom Moderne galerije i istoričarkom umjetnosti Petricom Duletić, selektovala djela kojima se predstavila. Izloženo je desetak ulja na platnu, galerijskog i većeg formata, i oko 15 akvarela različitih formata. “Ovo je izložba koja se duži vremenski period kuvala i dugo je čekala na svoje predstavljanje... Zadovoljstvo je i potreba predstaviti svoja djela, jer ih neko uvijek mora vidjeti. Pa ipak, nakon predstavljanja radova i otvaranja izložbe, ja se osjećam kao ispuhani balon”, kroz smijeh priča slikarka i nastavlja: “Kad slikam, ja iz sebe iznosim sve i dajem sebe tim djelima. U meni nagon stvaranja postoji od djetinjstva i ja sam oduvijek znala šta želim, a to je bavljenje likovnom umjetnošću. Od osnovne škole, preko srednje, ja sam težila umjetnosti. Pokušavam da uhvatim život i živi trenutak na svojim djelima”, kaže Vujovićeva.

Upravo se trenutak života nalazi i pronalazi na njenim djelim, kroz pokret četkice, sneni kolorit, energiju prirode i ambijenta u koji umjetnica vodi posmatrača.

“Moje slike su moj doživljaj podneblja iz kojeg potičem. Ovo što slikam je crnogorski kamen, ali on nije samo crnogorski već i kosmopolitski, može biti smješten bilo gdje. Ciklus je nastao sa motivom krša iz mog sela, a u pitanju je Donji Zagarač. Svi se mi negdje, što smo stariji, više vraćamo postojbini... Čak je i jedan dio izloženih akvarela nastao tamo. Planiram i da nastavim da radim tamo, u kući na selu, iako imam atelje u Podgorici”, kaže Vujovićeva. Ona u razgovoru za “Vijesti” ističe da se na svakom djelu osjeti ambijent i atmosfera u kojem je ono nastalo.

“Po mom mišljenju je rad u prirodi ljepši, kao i slikanje na prirodnoj svjetlosti. Osjeti se to na slici, osjeti se promjena ambijenta... Svaki umjetnik sve ono što proživljava, doživljava i što ga okružuje, iznosi na platno, ako je iskren prema svom djelu. Mnogo je bitna iskrenost i poštenje prema sebi i svom djelu. Nijesam od onih koji se udvaraju publici preko umjetničkog djela. Ja stvaram ono što ja osjećam, bez obzira da li se to dopada nekome ili ne. Mislim da je moja umjetnost za uži krug publike, za ljude sa istančanim ukusom za umjetnost. Umjetnost je, ipak, individualan doživljaj i ne može se biti za svakoga”, ističe Vujović.

Pomoćnica direktora JU Muzeji i galerije Podgorice, akademska slikarka, Ljiljana Kolundžić, na jučerašnjem otvaranju izložbe je potvrdila motive koji nose stvaralački proces kod Milijane Vujović...

“Milijanin slikarski opus usmjeren je na mediteranske teme sa akcentom na pejzažima. More, kamen, stećci, masline... česti su motivi koje Milijana ističe u svojim radovima. Njen umjetnički opus čine povezanost topline zavičaja i umjetničinog emotivnog doživljaja”, primijetila je Kolundžićeva, ali i istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

“Dobro poznavanje slikarskog zanata, odličan crtački rukopis, te vješta materijalizacija zamišljenog, omogućavaju Milijani Vujović da duboki doživljaj crnogorskog podneblja predstavi upečatljivo, posebno kada izuzetnom materijalizacijom ‘izvaja’ detalj podižući ga na nivo simboličkog motiva. Inspirisana realnim ambijentom koji zadržava svoje prirodne karakteristike, ona likovne refleksije prenosi na morfološke osobenosti prirodne materije koja se razlaže, buja i blista u raskošnoj ‘odori’. Specifičan tonski odnos svijetlog i tamnog, ukupne površine i naznačenog detalja, kao i svojevrsno filmsko zumiranje dijela objekta predmetne stvarnosti, koji zatim postaje glavni kompozicioni element, te zanimljiva korelacija linija i linijskih polja sa ukupnom površinom donose, u konačnom smislu, jedan vrlo precizan likovni, ali i lirski, doživljaj”, rekla je Duletićeva.

Ona primjećuje da Vujovićeva posmatrača u svijet tajni uvodi svojim uobičajenim motivima, a da se posebno posvećuje zavičaju.

“Na Milijaninim slikama nema ljudske figure, ali dodavanjem stećaka uz svoj uobičajeni motiv, kao da nas uvodi u jedan novi svijet, svijet tajni. Na stećcima se, između ostalog, simbolima sunca mjeseca i zvijezda, označava adoracija. U ovom slikarstvu, Milijana svoju posvećuje zavičajnoj prirodi”, zaključila je Duletićeva.

Nije lako biti umjetnik u Crnoj Gori

Na pitanje kako vidi likovnu scenu u Crnoj Gori i kako je uopšte biti umjetnik u Crnoj Gori danas, Milijana Vujović kratko odgovara da “nije lako”, a zatim obrazlaže:

“Manje države, a više umjetnika mislim da nema. Vjerujem za sebe da sam na pravom putu. Nije lako biti umjetnik u Crnoj Gori, velika je konkurencija, ali ja sam od onih umjetnika koji žive povučenijim načinom života, nema me mnogo na likovnoj sceni. Onog momenta kad treba da se prikažem ja se prikažem, ne radim navalentno”, istakla je ona u razgovoru za “Vijesti”.

Milijana Vujović rođena je u Podgorici 1973. godine. Završila je Gimnaziju “Slobodan Škerović”, smjer dizajna. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Smaila Karaila, odsjek slikarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Imala je više samostalnih i kolektivnih predstavljanja u zemlji i regionu.

Bonus video: