Između beskonačno malog i beskonačno velikog

Izložba radova Ane Miljkovac otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu

2851 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Dvorcu Petrovića, Foto: Luka Zeković
Sa izložbe u Dvorcu Petrovića, Foto: Luka Zeković

Paskalova misao “Čovjek živi u provaliji između beskonačno malog i beskonačno velikog” poruka je koja daje stvaralački nagon i motiv za stvaranje izložbe ”Zumiranje” umjetnice iz Nikšića Ane Miljkovac koja je u ponedjeljak otvorena u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

“Koncipirajući izložbu, shvatila sam da postoji nit između nečega što je jako malo, kao što su djelovi nekih radova, do nekih velikih instalacija koje putem ogledala, na neki način ‘izlaze iz galerije’. Spektar od malog ka velikom i spektar od pojedinačnog, ličnog prema opštem, globalnom, onom što je vezano za sve ljude. To je raspon koji me zanima. Paskalova misao je oslonac u vremenu novih otkrića kvantne fizike, ali i astonomskih, percepcije prostora i ubrzanja vremena. Zumiranje ne znači samo čin uveličavanja slike, već i analizu, traženje sopstvenog mjesta, ali i mjesta čovjeka uopšte“, objasnila je u izjavi za “Vijesti” Ana Miljkovac.

Umjetnica je postavku kreirala specijalno za prostor Dvorca Petrovića, i izložila radovove iz perioda od 2013. godine do danas.

“Selekcija je bila stroga, upravo zbog toga što sam razne životne periode i različite teme morala da podvedem pod jedan kišobran. Onda neke radove, koji su možda i bolji od nekih ovdje, nisam izložila jer se nisu uklapali u opštu sliku izložbe kojoj sam težila”, poručila je Miljkovac.

Na pitanje kako bira materijal za rad, odgovorila je da joj se oni sami nameću.

“Uvijek u odnosu na ono o čemu razmišljam i šta osjećam. Materijal se tako sam nametne svojim svojstvima, izgledom, smislom koji nosi sa sobom“, kaže ona.

Postavku čini nekoliko konceptualnih cjelina koje su raspoređene po prostorijama dvorca. “Selfi“ je prva prostorija postavke, zatim “Operacija na otvorenom srcu“ postavljena je u naredne četiri. U šestoj prostoriji su postavljene “Princeza od Komunikacije“ i “Mira objavila je rat klaviru i ušla u Novi poredak, “Orden za nju i njega“ se nalazi u sedmoj i postavka se završava “Igrom“ u osmoj prostoriji. U jednoj od prostorija su izložene minijaturne šoljice za kafu, keramičke posude i amajlije kroz šta se vidi sklonost ka vajarstvu Ane Miljkovac.

“Amajlije imaju upotrebnu vrijednost. Moja uža sturuka je vajarstvo, a preokupacija u oblikovnom smislu je uticaj skulpture na ljudska osjećanja, u posljednje vrijeme na harmonizaciju tih osjećanja. Ta preokupacija se negdje povezala sa zapisima drevnih Egipćana i Grka o optičkoj terapiji, tj. o dejstvu umjetničkih djela i oblika, posebno geometrijskih na emocije, a putem njih na naše fizičko”, ističe umjetnica.

Miljkovac takođe objašnjava kako je nastala velika instalacija “Operacija na otvorenom srcu”, koja se nalazi čak u četiri prostorije, za koje je i stvarana.

“Na početku, to je bio rat koji ljude tjera na bijeg, u vrijeme kada je bila aktuelna izbjeglička kriza. Po njoj vidimo kako nas mediji oblikuju. Izbjeglištvo još postoji, ali nije glavna vijest, sada je pandemija koronavirusa. Radi se o onoj ruti koja je vodila preko mora (i još se vodi). Priroda koja na prvi poged može biti romantična, jer asocijacira na uživanje (sunce i more), u kontekstu bijega postaje surova. On je i surova i lijepa. Providni kvadrati, sa metalnim djelovima, su tako i postavljeni: prvi je mirno more i sunce, zatim uzburkano more, dok se na kraju sve prevrće naglavačke. More potapa ljude koji bježe. Providni pleksiglas simboliše dan - oni bježe u nekom danu gdje je svjetlo i dolaze do mora i sunca i tu mnoštvo njih strada. Na kraju ovog dijela je ogledalo koje simboliše prolazak kroz zid tj. izlazak iz prostora galerije i proširenje cijelog rada vani“, pojasnila je umjetnica o instalaciji.

Postavka će biti dostupna publici do 31. marta.

Bonus video: