Sabrana poezija Katarine Sarić

Knjiga, u izdanju Balkanskog književnog glasnika, biće predstavljena na festivalima u Beranama i Banjaluci

1755 pregleda 133 reakcija 0 komentar(a)
Sarić, Foto: Privatna arhiva
Sarić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska književnica Katarina Sarić objavila je novu knjigu poezije, zbirku odabranih pjesama “Globus Hystericus” u izdanju Balkanskog književnog glasnika. Sarić je “Vijestima” kazala da će zbirka biti premijerno predstavljena uoči projekcije poetskog filma sa prvog Festivala ženskog književnog stvaralaštva “I literatura ima žensko lice” pod sloganom “One” koji je održan prošle godine. Promocija će biti upriličena na ovogodišnjem festivalu, šestog marta u Beranama, u gradskoj biblioteci “Dr Radovan Lalić”. Istu zbirku autorka će predstaviti i na ovogodišnjem festivalu “Imperativ” u Banjaluci.

U knjizi “Globus Hystericus” sabrana je “ženski aktivna poezija” sa kojom je Sarić učestvovala u nekoliko performansa u Srbiji i Makedoniji i na osnovu kojih je dobila rezidenciju Reading’s Balkan, a pjesmom Kora (Shell) nastupila je i na Drugom međunarodnom festivalu u organizaciji Versopolis platforme i Kreativne Evrope.

“’Globus hystericus’ je klinički naziv za bolest u narodu poznatu kao ‘knedla u grlu’, pa iz sintagmatike naslova, zbirka Katarine Sarić se grana u dva pravca. Prvi je individualni, ženski, jer od pomenute bolesti uglavnom obolijevaju žene, a drugi globalni koji se odnosi na majku zemlju, globus koji se podjednako histerično okreće i izbacuje sav represivno progutan sadržaj. U vrijeme kataklizmi i tektonskih poremećaja, frustracije, otuđenosti i izolacije, zbirka Katarine Sarić se našla u hijatusu između obje ose”, zapisala je u recenziji mr Natalija Đaletić.

Bonus video: