Razvoj mlade filmske publike u Crnoj Gori

Prva grupa polaznika besplatnih filmskih radionica “Kino Kultura” privodi kraju svoje kratke filmove, a od 20. marta sa radom kreće nova grupa

2511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Kino Kultura Projekat
Ilustracija, Foto: Kino Kultura Projekat

Producentska kuća Bitter Frames Production i Dramski studio “Prazan prostor” realizuju besplatne filmske radionice za srednjoškolce u sklopu projekta „Kino Kultura“. Projekat je zamišljen kao program neformalnog obrazovanja iz oblasti kinematografije, a namijenjen je srednjoškolkama i srednjoškolcima.

Osim obrazovne funkcije, projekat ima za cilj i razvoj filmske publike u Crnoj Gori, jačanje kapaciteta mladih kao potencijalnih budućih filmskih stvaralaca, razvoj kritičkog mišljenja kod mladih, kao i povećanje vidljivosti autorskih radova srednjoškolaca, kažu organizatori.

“Razvoj tehnologije i njena pristupačnost učinili su da svi imaju mogućnost momentalnog pristupa različitim audio-vizuelnim sadržajima u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. Mladi su upravo ti koji navedene sadržaje konzumiraju u najvećoj mjeri ali na nama je odgovornost da ih prvenstveno edukujemo i na taj način dobijemo obrazovanu i zahtjevnu publiku koja će kasnije aktivnim učešćem zahtijevati kvalitetniji proizvod“, kaže filmski reditelj i mentor na projektu Pavle Simonović.

Projekat „Kino Kultura“ podrazumijeva dva edukativna programa iz oblasti kinematografije, a radionice će biti realizovane dva puta nedjeljno u prostorijama studija „Prazan prostor“.

Trenutno prva grupa polaznika/ca radi na svojim završnim radovima, kratkim filmovima, a od 20. marta sa radom će početi i nova grupa za koju se mogu prijaviti svi zainteresovani srednjoškolci iz Podgorice i okoline. Prijave su otvorene do 18. marta na mejl adresu kinokutura.mne@gmail.com ili putem Fejsbuk stranice Dramski studio Prazan prostor.

“Kada su se sreli sa osnovama kinematografskih djela, u sklopu radionica, 19 mladih ljudi radili su na razvijanju sopstvenih scenarija i sada te priče snimaju na više od 15 lokacija u Podgorici”, objašnjavaju rukovodioci projekta.

Njihova prva filmska ostvarenja biće dostupna na Jutjub kanalu Kino Kultura, a vjerovatno će biti prikazana i na lokalnim i nacionalnim festivalima pa će na taj način biti otvorena vrata mladima u kinematorgafiji.

“Rad sa mladima je od izuzetnog značaja za razvoj novih generacija, ali i razvoj naše kinematografije. Izuzetno je zadovoljstvo otvarati vrata svjetske kinematografije mladima, ali i buditi njihovu kreativnost i stvaralački nagon. Ukoliko ne radimo posvećeno i kvalitetno sa onima koji su nam budućnost, ne možemo se nadati boljitku i razvoju”, zaključio je Simonović.

Projekat je podržao Filmski centar Crne Gore na Konkursu za sufinansiranje projekata komplementarnih djelatnosti

Bonus video: