Kreacija bez žene ne postoji

Kolektivna izložba deset crnogorskih likovnih umjetnica otvorena je u Umjetničkom paviljonu ULUCG u Podgorici do 19. marta

2132 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Emi Šabotić
Foto: Emi Šabotić

Da je stvaranje i stvaralaštvo kodno zapisano u biću žene istakla je savjetnica za manjine predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, Maida Gorčević, otvarajući prekjuče kolektivnu izložbu “Ženski likovni rukopisi” u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, u Podgorici.

“Pojam sveopšte kreacije i kreacionizma nepojmljiv je, i u muškocentričnom konceptu svijeta, bez žene. Stvaranje novog života nemoguće je bez volje, želje, bez ženske vizije, žrtve i odgovornosti”, kazala je Gorčević i dodala da izložbu doživljava kao “još jedan u nizu istorijskih pokušaja, na mikro i makro planu, da ka društvenom centru pomjerimo i poziciju žene i poziciju predstavnica manjinskih naroda”.

Postavka je otvorena u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, a na njoj su se predstavile crnogorske umjetnice: Sabaheta-Beka Masličić, Seida Belegović, Vahida Hasanaga Nimanbegu, Tanja Nikolić, Mersiha Mavrić, Majda Mučić, Selma Đečević, Brigita Antoni, Rina Kokotović i Emina Adrović.

“Složićemo se, stvaralaštvo ne poznaje kategorije manjine i manjinskog, do isključivo vrijednost, sadržajnost i reprezentativnost. Pojedinačno, individualno, osobeno, svakako da jeste reprezentativno i umjetničko i u ovom slučaju. Biti žena stvaralac, pritom biti i predstavnica manjinske zajednice, ne odustajati od, laici bi rekli, iracionalnih snova i ciljeva, i u razvijenijim društvima, ravno je podvigu. Činiti to u tranzicionom društvu kakvo je naše, u građanskom društvu u povoju, ravno je čudu“, kazala je Gorčević.

Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder, podsjećajući da su umjetnice čiji su radovi predstavljeni na večerašnjoj izložbi generacijski heterogene, različitih tematskih, žanrovskih i stilskih opredjeljenja, istakao je da one prepoznatljivo doprinose bogatstvu različitosti umjetničkog izraza i predstavljaju neodvojivi dio ukupnih crnogorskih kulturnih i umjetničkih potencijala.

Osnovni motiv za organizovanje ovakve izložbe, naglasio je Luboder, jeste da se naglasi vrijednost, značaj i doprinos umjetnica kulturnoj i umjetničkoj sceni u Crnoj Gori, a to je istakla i istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović u propratnom tekstu kataloga.

“Ova izložba želi da ukaže na značaj likovnih umjetnica za određeno društvo i državu, na njihov doprinos sveukupnoj kulturi i umjetnosti Crne Gore (i šire), istovremeno, podsjećajući na referentne vrijednosti njihovih heterogenih umjetničkih dijela, bez kojih crnogorska likovna umjetnost ne bi bila to što jeste”, zapisala je Miranović.

Otvaranje je proteklo uz puno poštovanje važećih epidemioloških mjera, a postavka je dostupna u paviljonu ULUCG do 19. marta.

Bonus video: