Distorzija društva kroz umjetnost

Mladi slikari Ognjen Vujović i Anđela Došljak, predstavili su svoja djela u okviru onlajn izložbe

2214 pregleda 3 komentar(a)
Kutija za zaražene Anđele Došljak, Foto: FLU
Kutija za zaražene Anđele Došljak, Foto: FLU

Fakultet likovnih umjetnosti u nastavku virtuelne izložbe predstavio je još dvoje mladih umjetnika sa osnovnih studija Ognjena Vujovića i Anđelu Došljak.

Vujović je student slikarstva a predstavio se serijom crteža pod nazivom“ Distorzija”. Na svojim crtežima prikazuju distorziju ljudskog tijela i duha, a bili su inspirisani istoimenim fotografijama Andre Kertesza, otkrio je umjetnik.

Došljak, takođe studentkinja smjera slikarstvo, predstavila se radom koji “čini providna kocka od pleksiglasa u kojoj bi se našla ‘zaražena’ osoba”, objasnila je ona...

“U ovom slučaju to sam bila ja, jer umjetnik sâm može najbolje prikazati ono o čemu želi govoriti. Kocka je malih dimenzija, površine metar kvadratni (1m x 1m) i postavljena je u javnom prostoru”, rekla je ona.

Njena ideja za ovaj rad je proistekla iz trenutne zdravstvene situacije i odgovornosti društva prema drugima. Ideja se oslikava u providnim zidovima kocke koji na vidljiv način dijele “zaraženu” osobu od društva, ali isto tako i prikazuje sprege koje ima ta osoba.

'Distorzija' Ognjena Vujovića
"Distorzija" Ognjena Vujovićafoto: FLU

“Ideja providnosti nije došla samo da bi izazvala reakciju kod ljudi kada vide nekog zatvorenog u providnoj kocki kako sjedi u svojoj pidžami ili nekoj svakodnevnoj kućnoj kombinaciji, već i da dâ mogućnost toj osobi da baš kao i svi ostali može da posmatra svoje okruženje. Takođe, ona drugim ljudima bez ijedne izgovorene riječi šalje jasnu poruku: da se čuvaju da ne bi završili tako, odvojeni od civilizacije. Sama činjenica da je neko zatvoren treba da budi određenu dozu jeze u nama, kao i sam virus koji sve više uzima maha i hara svijetom odnoseći živote”, rekla je umjetnica o svom radu.

Bonus video: