Esej o crnogorskom filmu u britanskom zborniku

Tekst Sanje Jovanović "Montenegro: A Small, Open and Forward-Looking Industry" objavljen u kinematografskom zborniku "Contemporary Balkan Cinema"

2543 pregleda 0 komentar(a)
Savremena balkanska kinematografija, Foto: Fccg.me
Savremena balkanska kinematografija, Foto: Fccg.me

Prvi zbornik koji analizira razvoj kinematografske izraze u balkanskim državama nakon 2008. godine, a okuplja brojne međunarodne naučnike i stručnjake iz te sfere, objavio je esej Sanje Jovanović o crnogorskoj kinematografiji - “Montenegro: A Small, Open and Forward-Looking Industry”. Zbornik “Contemporary Balkan Cinema” (Savremena balkanska kinematografija) nedavno je objavljen u štampanom izdanju kod renomiranog britanskog izdavača “Edinburgh University Press”, u okviru edicije “Tradicije u svjetskoj kinematografiji”, prenosi Filmski centar Crne Gore (FCCG).

Urednice zbornika, prof. Lidija Papadimitrou i prof. Ana Grgić, angažovale su početkom 2018. godine kolege istraživače iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske da napišu eseje o trendovima u kinematografijama tih zemalja, sa fokusom na posljedice ekonomske krize iz 2008. godine i transnacionalne tendencije u filmskoj produkciji.

O savremenoj crnogorskoj kinematografiji pisala je prof. mr Sanja Jovanović, zaposlena kao menadžerka za programske politike i planiranje u FCCG.

Sanja Jovanović
Sanja Jovanovićfoto: Fccg.me

“U njenom poglavlju, uz osvrt na značajan doprinos crnogorskih autora u jugoslovenskoj kinematografiji, Jovanovićeva pruža hronološki pregled razvoja crnogorske kinematografije i identifikuje tematske i estetske karakteristike savremenog crnogorskog filma. Posebna pažnja posvećena je procesu institucionalizacije kinematografije, uz akcenat na međunarodnu saradnju i umrežavanje, kao i na važnost koncepta ‘transnacionalnih procesa’ za crnogorski film”, navodi se u saopštenju FCCG.

Poglavlje vezano za Crnu na sistematičan i sveobuhvatan način obrađuje savremeno crnogorsko filmsko stvaralaštvo i ključne aspekte crnogorske filmske industrije, teme koje do sada nisu bile obrađivane u akademskoj literaturi.

“Knjiga se, između ostalog, bavi ulogom nacionalnih i nadnacionalnih filmskih institucija, kao i mrežom filmskih festivala koji pružaju podršku filmskoj produkciji, distribuciji i prijemu kod publike. Takođe, identifikuje i ključne teme i estetike balkanskih filmova nastalih nakon globalne ekonomske krize. Kroz kritičke i sveobuhvatne profile zemalja, sa fokusom na manje i nedovoljno zastupljene kinematografije, poput Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, ova zbirka ukazuje na kontinuiranu relevantnost koncepta ‘balkanske kinematografije’”, dodaje se u saopštenju.

Zbornik se može poručiti na onlajn knjižari izdavača Edinburgh University Press, kao i putem web sajta Amazon.

Bonus video: