Preminuo Adam Zagajevski, svjetski pjesnik i esejista

Jedan je od najprevođenijih poljskih pjesnika, njegove pjesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svjetskim jezicima

8876 pregleda 150 reakcija 2 komentar(a)
Adam Zagajevski, Foto: Filip Roganović
Adam Zagajevski, Foto: Filip Roganović

Poljski i svjetski pjesnik i esejista Adam Zagajevski preminuo je preksinoć u Krakovu.

Adam Zagajevski je rođen u Ljvovu, u današnjoj Ukrajini, 1945. godine. Poslije Drugog svjetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj.

Zagajevski je studirao filozofiju i psihologiju u Krakovu, gdje je, radeći kao profesor filozofije, živio do 1980. godine.

Početkom osamdesetih godina Zagajevski se preselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je bio univerzitetski profesor u Teksasu, da bi se poslije pada Berlinskog zida vratio u Krakov, gdje je provodio najviše vremena.

Bio je istaknuti predstavnik poljskog književnog Novog talasa.

Jedan je od najprevođenijih poljskih pjesnika, njegove pjesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svjetskim jezicima.

Zagajevski je dobitnik većine najprestižnijih međunarodnih nagrada za poeziju, a godinama je pominjan kao jedan od najozbiljnijih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Zagajevski četvrti dobitnik je međunarodne nagrade "Književni plamen" za 2018. godinu koju je ustanovila izdavačka kuća "Nova knjiga" iz Podgorice.

"Zagajevski je pjesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada", navodi se u obrazloženju žirija.

"On je visoko nagrađivani svjetski, evropski i poljski pjesnik, vrsan esejista, prevodilac, pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek stereotipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svoji prethodnika, velikih poljskih pesnika, ali i neko ko je umeo da odbaci svoje mladalačke zablude i preterivanja", saopštio je tada žiri "Književnog plamena".

Zagajevski je, kako se navodi u obrazloženju, posvjedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove, vidi i svijet i sebe.

U djelu Zagajevskog, naglasio je žiri, velika književna imaginacija je zatečena u riječima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmjerenosti lirskog izraza.

Zagajevski je 2019. otvorio 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA” u Podgorici.

"Svi mi govorimo slovenskim jezicima, ali se ne razumijemo uvijek", kazao je tada u obraćanju brojnoj publici u Podgorici.

"Želio bih da se zahvalim na ovoj nagradi koja je, po mom mišljenju jedinstvena i ima predivno ime. To ime - Književni plamen - ukazuje na trenutak inspiracije. Ali kada čovjek stoji ovdje, pred vama, jako je teško da bude inspirisan", kazao je tada ugledni stvaralac iz Poljske.

Bonus video: