Odlazak najstarijeg aktivnog glumca: Biće upamćen kao doživotni počasni član JNP

Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je juče, u 95. godini, od posljedica virusa korona

3194 pregleda 3 komentar(a)
Velisavljević, Foto: Beta/Milan Obradović
Velisavljević, Foto: Beta/Milan Obradović

Legendarni glumac iz Srbije, Vlastimir Vlasta Velisavljević, preminuo je juče, u 95. godini, u Beogradu, od posljedica virusa korona, zbog kojeg je nedavno bio hospitalizovan, prenose regionalni mediji.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, saopšteno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Velisavljević je bio najstariji aktivni glumac u Srbiji, pozorišni, televizijski i filmski glumac u karijeri dugoj više od sedam decenija. Posljednji film u kojem je igrao, “Pored tebe“ u režiji Stevana Filipovića, još uvijek je u fazi postprodukcije.

Velisavljević je rođen 1926. godine u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. godine u pozorištu „Roda“, koje je vodila Gita Predić, kćerka čuvenog komediografa Branislava Nušića. Sa 17 godina je uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde u Njemačkoj iz kojeg je uspio da pobjegne 1944. i vrati se u Beograd.

Po završetku rata je pokušao da prebjegne u Sjedinjene Američke Države u čemu je uhvaćen i nakon čega je nakratko ponovo zatvoren na Adi Ciganliji, a kasnije je, u vrijeme Informbiroa, od 1950. tri godine proveo prvo u zatvoru na Banjicu, pa na Golom otoku zbog druženja sa Slovencem Dušanom Majcenom koji je bio staljinista, pišu mediji.

Pozorišnu akademiju u Beogradu upisao je 1948. godine u prvoj generaciji studenata, u klasi Mate Miloševića, zajedno sa Oliverom Đorđević (Marković), Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem, Olgicom Stanisavljević, Majom Belović, Predragom Pepijem Lakovićem, Bosiljkom Boci, Danicom Aćimac, Miodragom Debom Popovićem i Mihajlom Viktorovićem. Već tokom studija je počeo da nastupa na sceni JDP-a.

Zbog ranijeg zatvaranja pozorišta u Beogradu nijesu htjela da ga angažuju, pa je 1954. godine otišao u Mostar i postao član pozorišta čiji je umjetnički direktor bio književnik Skender Kulenović. Kasnije prelazi u Tuzlu gdje igra tri sezone, da bi se 1961. vratio u Beograd i pridružio kolegama sa klase u Savremenom pozorištu (Beogradskom dramskom pozorištu).

Osim JDP-a i BDP-a, Velisavljević je igrao i u Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru i drugim teatarskim kućama. Bio je dio stalne postavke kultne predstave „Buba u uhu“ u režiji Ljubiše Ristića koja se igrala od 1971. do 2014. godine i koja je najdugovječnija predstava njegovog matičnog teatra sa više od 1.600 izvedbi.

Od 1959. godine, kada se prvi put pojavio na filmskom platnu u ostvarenju „Noći i jutra“, ostvario je više od 50 zapaženih uloga, a publika još uvijek čeka na njegov posljednji film u kojem je igrao. U televizijskim filmovima, dramama i serijama odigrao je oko 150 uloga po kojima će ostati upamćen.

Dobitnik je mnogih priznanja, a posljednje, za koje je govorio da mu je najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom JDP-a. Pored niza ostalih, Velisavljević je dobitnik i Sretenjskog ordena za zasluge koji se dodjeljuje povodom Dana državnosti Republike Srbije (2017).

Bonus video: