danas promocjia zbirke poezije "dodiri"

Stihovima želi da dodirne dušu čitalaca

Zbirka poezije “Dodiri” Savke Gudović Parađina biće predstavljena danas u sali “Dodest” u Podgorici, u 16.30 časova

3622 pregleda 137 reakcija 0 komentar(a)
Savka Gudović Parađina, Foto: Privatna arhiva
Savka Gudović Parađina, Foto: Privatna arhiva

Svojom poezijom pokušava da dodirne dušu svakog čitaoca, pa nije slučajno što je prva zbirka poezije Savke Gudović Parađine nazvana „Dodiri”. Pjesme koje je pisala još kao djevojka, pa i one nastale kasnije, tematski ali i formom različite, Gudović Parađina predstaviće večeras podgoričkoj publici u sali “Dodest” Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 16.30 časova.

Promocija zbirke “Dodiri” odlagana je već nekolika puta usljed pandemije virusa korona, a danas će biti predstavljena nakon skoto dvije godine otkako je knjiga objavljena. O zbirci “Dodiri” uz autorku će govoriti: Olga Dabović Klikovac, Dušica Pajović, Miladin Trifović i Milan Rajović u ime Udruženja književnika „Zenit” čiji je Gudović Parađina član. Stihove će govoriti pjesnikinja Anika Vuletić, a veče će moderirati novinarka Ivana Gudović. Promociju će dodatno upriličiti i učenik Gimnazije „Slobodan Škerović”, gitarista Danilo Vuković.

“Ja poeziju pišem od rane mladosti. Imala sam jednu veću pauzu, usljed različitih životnih okolnosti, ali od kada sam u penziji vratila sam se pjesniku u sebi i odlučila da objavim prvu zbirku poezije, ali i da započnem rad na novoj”, otkriva Gudović Parađina na samom početku razgovora za “Vijesti”.

Zbirka poezije „Dodiri”
Zbirka poezije „Dodiri”foto: Privatna arhiva

Na osnovu toga bi se moglo zaključiti da upravo zbirka “Dodiri” stavlja tačku i zaključuje jedan određeni period stvaranja i autorkinog života, a istovremeno se njome otvaraju vrata pjesnikinji i na književnoj sceni, ali i za nove stihove i motive.

“Tako je. Baš sam i period pandemije iskoristila da se maksimalno posvetim pisanju... Svakako da život mijenja čovjeka i umjetnika. S godinama postajemo iskusniji, pa se tako i moja poezija mijenjala. Najviše se promijenila forma - u mojoj prvoj zbirci pjesama uglavnom su zastupljene kratke, sadržajne i direktne pjesme, dok one koje pripremam za narednu knjigu su i malo duže, možda i malo nježnije... Kada je rima u pitanju, na nju ne obraćam previše pažnje, pišem onako kako mi naiđe, ima i rimovanih stihova, ali i slobodnih, to mi nije važno. Ono što mi je važno jeste da pjesma bude skladna, da je oslobođena suvišnih izraza, zamjenica i drugih nepotrebnih riječi”, objašnjava sagovornica “Vijestima”.

Kada je tematika u pitanju, zbirka “Dodiri” obiluje i ljubavnim, ali i socijalnim i filosofskim stihovima.

“U mojoj zbirci tematika je vrlo raznovrsna. Tu ima i ljubavnih tema, ali i socijalnih, kao i društvenih zapažanja i stihova o životu uopšte. Dotičem se i pitanja o postojanju čovjeka, ali i nekih mojih intimnih razmišljanja”, kaže Gudović Parađina.

Na pitanje koliko je simboličan naslov zbirke “Dodiri” i da li je želja da svojim stihovima dodirne čitaoca, pjesnikinja odgovara da je to smisao poezije i ističe da naslov zbirke nije došao slučajno.

“Pjesnik ima dar da sva svoja najdublja osjećanja, zapažanja, poimanje svijeta oko sebe... zapiše i prikaže kroz poeziju nudeći tako čitaocima mogućnost da se pronađu u njegovim stihovima. I ako pjesnik stvarno to uspije, onda on zaista i jeste poeta. Vidjećemo hoću li svojim ‘Dodirima’ ja uspjeti da dodirnem još nekog, ali to je ono što pokušavam kroz svoju poeziju. Mislim da hoću... Dok sam pripremala ovu zbirku poezije neki meni bliski ljudi su čitali pjesme i primijetila sam da su baš emotivno reagovali i doživjeli mnoge od njih. Vidjela sam da su ih neke pjesme zaista dodirnule. Svi mi, koliko god da smo različiti, imamo neke slične živote, razmišljanja, neke događaje i osjećanja koji nas povezuju... Ipak, postoji jedan presudan trenutak za stvaranje zbirke... Imam jednu malu pjesmu koju ću govoriti na današnjoj promociji. Ta pjesma je posvećena mojoj majci i u njoj govorim upravo o dodirima. To je bio presudan trenutak za naziv zbirke”, iskreno odgovara Gudović Parađina.

Tako zbirka sabira poeziju i različite trenutke u životu Savke Gudović Parađina koja pored pisanja stihova vrijeme posvećuje i slikanju, a od objavljivanja svoje poezije 2019. pa do danas dobila je više regionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja što ju je dodatno podstaklo na pisanje, kaže ona za “Vijesti”.

“Pomoću društvenih mreža i elektronske forme, moja poezija je praktično obišla čitav svijet od trenutka kada je zbirka objavljena. Dobila sam i veliki broj međunarodnih nagrada, a u međuvremenu sam se bavila i kratkim pričama koje su takođe postale prepoznate - dobila sam dvije nagrade za kratke priče, jednu u Hrvatskoj, jednu u Rusiji. Pjesme su do sada štampane i na nekoliko svjetskih jezika i sve to mi je dalo dodatni polet da stvaram”, zaključuje ona.

Gudović Parađina je “Vijestima” otkrila i da je odlučila da svakom posjetiocu današnjeg događaja pokloni primjerak zbirke pjesama “Dodiri”.

Usljed epidemioloških mjera, broj posjetilaca je ograničen na trideset.