Nova priznanja za nikšićku poetesu

Ambasadorku poezije i ljubavi, Gordanu Sarić, Fondacija „Takec“ iz Bitolja proglasila je za pjesnika 2020. godine

5728 pregleda 7 komentar(a)
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva
Gordana Sarić, Foto: Privatna arhiva

Iako je navikla na nagrade, svakoj novoj se jednako obraduje jer to je, kako kaže, potvrda da njene pjesme nađu put do onih kojima u srcu stanuje ljubav i poezija.

Riječ je o poetesi Gordani Sarić, ambasadorki poezije i ljubavi, koja je od Fondacije „Takec“ iz Bitolja dobila tri priznanja - proglašena je za pjesnika godine 2020, nagrađena je platinastom plaketom za poeziju i priznanjem za poseban doprinos za poeziju i prozu.

Nedavno je, povodom promovisanja svjetskih pisaca i organizatora festivala od Alijanse “Maroko Meksiko” dobila sertifikat za trud na kulturnom i humanitarnom polju i širenju kulture i mira.

Priznanje Fondacije „Takec“ iz Bitolja
Priznanje Fondacije „Takec“ iz Bitoljafoto: Privatna arhiva

Prošle godine se pjesnikinja iz Nikšića, koja bez pisanja ne može, “okitila” sa više značajnih priznanja učestvujući na raznim online festivalima. Stigle su nagrade i medalje iz Amerike, Alžira, Italije, Indije, Rumunije, Makedonije… od medalja za izvrsnost i za poseban doprinos iz oblasti poezije, do diploma kao pjesnikinje svijeta, šampiona poezije, ambasadorke mira i kulture.

“Mnogo mi znače te nagrade. Ako radiš, ako život i dušu ulažeš i ljudi ti to vrednuju, u konkurenciji od nekoliko stotina pjesnika, to je za mene uzvišeno. Nagrada koja je isto tako vrijedna, čak i draža, je kada mi pjesnici odaju priznanje i kažu da su nagrade koje sam dobila zaslužene. Ima li većeg priznanja od poštovanja kolega pjesnika”, kazala je pjesnikinja nedavno za “Vijesti”.

Prethodnu godinu “krunisala” je novom zbirkom poezije „Muzika duše“, 20. knjigom koju potpisuje. Njene pjesme su prevedene na engleski, francuski i španski jezik, čak i na hindu, zbog čega je pjesnikinja, koja je prvu knjigu objavila 1985. godine, posebno ponosna.

Bonus video: