uputili dopis ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta

Pozorišta da rade do 21 sat

Koprivica je ukazao da su epidemiološke mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 od 1. aprila donekle ublažene na otvorenom i zatvorenom prostoru

5218 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Direktori četiri crnogorska pozorišta zatražili su od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da početak izvođenja predstava pomjeri za sat, zavisno od njenog trajanja, kako bi i pozorišta mogla da rade do 21 sat.

Spoljni ekspert za resor kulture, Dragan Koprivica, uputio je saopštenje resornoj ministarki Vesni Bratić u kojem je obavještava o molbi direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Marka Baćovića, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na Cetinju Ilije Subotića, Gradskog pozorišta Glavnog grada Podgorica Stevana Koprivice i direktora Nikšićkog pozorišta Zorana Bulajića.

Koprivica je ukazao da su epidemiološke mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 od 1. aprila donekle ublažene na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Kako je naveo, odobren je izlazak iz objekta stanovanja za sat duže, a i dalje su dozvoljene djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju prisustvo više osoba istovremeno u istom prostoru, te i u pozorištima, uz poštovanje propisanih preporuka za kulturne manifestacije koje određuje Institut za javno zdravlje.

“Imajući u vidu da su bašte ugostiteljskih objekata u većem broju gradova, kao i prodajni objekti otvoreni do 21 sat, do kada mogu raditi i saloni, butici, frizerski i kozmetički saloni i zanatske radionice, direktori četiri najznačajnija pozorišta u Crnoj Gori obraćaju se molbom da se početak izvođenja komada pomjeri sa 17 na 18, ili 19 sati, zavisno od trajanja predstave, kako bi i pozorišta mogla raditi do 21 sat”, saopštio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, pomjeranje termina sigurno bi doprinijelo boljoj organizaciji rada pozorišnih kuća, koje trpe posebne teškoće u radu na svakom planu, uključujući i finansijski.

Koprivica je saopštio da je Baćović tražio da se razmotri mogućnost usvajanja istog principa rada pozorišta u Crnoj Gori, kao u Beogradu i Zagrebu, gdje u salama može prisustvovati ukupno 30 odsto gledalaca shodno kapacitetu pozorišne dvorane.

“Pridružujući se svrsishodnom apelu čelnika naših pozorišnih kuća, molim Vas da u direktnoj komunikaciji sa resornim Ministarstvom zdravlja ukažete na ovu značajnu potrebu pozorišta, čime bi njihov rad bar donekle bio olakšan i doveden u sličnu ravan sa ostalim institucijama i privrednim subjektima, sve uz poštovanje mjera nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance”, zaključio je Koprivica.