"prvo se moramo dokazati u svijetu da bi kući bili priznati”

Naslovnica kanadskog magazina dar domovini

Fotografije Andrije Kasoma iz serijala “Moja Crna Gora” krase naslovnu stranu časopisa “Marika”, koji se distribuira po cijelom svijetu
 

5807 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Kasom, Foto: Miodrag Marković
Kasom, Foto: Miodrag Marković

Fotografije iz serijala “Moja Crna Gora” fotografa sa Cetinja Andrije Kasoma našle su se na naslovnoj strani aprilskog izdanja kanadskog magazina “Marika”. To je došlo nakon autorovog učešća na 127. izdanju Internacionalnog salona fotografije u Torontou (Toronto International Salon of Photography) sa dva rada iz serije “Play of light” i drugog upita tima ovog magazina da uz ova dva rada objave i još četiri iz istog serijala, kao i fotografije sa putovanja po Egiptu.

“Nakon dva objavljivanja fotografija na treći upit magazina autor je sugerisao magazinu da to budu fotografije iz njegovog serijala ‘Moja Crna Gora’ sa jasnom namjerom da renomirani magazin obrati pažnju na ljepote domovine fotografa ovjekovječene kroz njegove fotografije”, ističe se u saopštenju. Kasom kaže da je bio iznenađen, ali i ponosan, kada su ga iz magazina kontaktirali na Instagramu.

Fotografije Crne Gore iz magazina 'Marika'
Fotografije Crne Gore iz magazina "Marika"foto: Andrija Kasom

“Istovremeno sam shvatio značaj pravih menadžera i njihovu ‘borbu’ za svako novo lice iz oblasti koje ih interesuje, od njih se puno može naučiti. Marika magazin pokriva veliki broj oblasti: finu umjetnost, modu, dizajn, portrete, prirodu-putovanja... a što je najbitnije distribuira se po cijelom svijetu. Objavljivanjem šest fotografija iz moje serije ‘Play of light’ u martovskim brojevima, kao i serijalom fotki sa putovanja po Egiptu, pričinili su mi ličnu čast ali i ono što je izuzetno važno - odali priznanje mom radu. Opet se pokazalo ono staro pravilo - da se prvo moramo dokazati u svijetu da bi kući bili priznati”, ističe Kasom za “Vijesti”.

Ipak, poručuje on, neophodno je prvo upoznati svoju zemlju, pa tek onda krenuti u otkrivanje ostatka svijeta.

 Fotografije Crne Gore iz magazina “Marika”
Fotografije Crne Gore iz magazina “Marika”foto: Andrija Kasom

“Putovanja širom svijeta, sve te impresije, uspomene, događaje i saznanja poredio sam uvijek sa mojom Crnom Gorom, tako sam više uviđao ljepotu tog raznolikog neprocjenjivog prirodnog blaga na takom malom komadu planete i privilegije žvota koje ta prioda pruža čovjeku. Ta ljubav prema ljepoti svoje zemlje i moja želja da svijet vidi tu ljepotu preko mojih fotografija rezultirala je upravo naslovnicom i editorijalom motiva Crne Gore u magazinu ‘Marika - nature/travel. Čini mi se da nijesam mogao dati ljepši dar domovini”, kaže Kasom i dodaje da je Crnu Goru “uzduž i poprijeko prešao više puta”, a pojedinim mjestima se vraćao po ko zna koliko puta, a ono u šta se svaki put uvjerio je da je u pitanju jedinstvena ljepota na malom prostoru.

Preporučujemo za Vas