Izlaže u inostranstvu, planira nove poduhvate

Vesna Bošković učestvuje na nekoliko međunarodnih kolektivnih izložbi, a u okviru postavke “Zagreb Full Color” je nagrađena plaketom za izvrsnost

2655 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Bošković - Noć u Crnoj Gori i druge priče, Foto: Privatna Arhiva
Vesna Bošković - Noć u Crnoj Gori i druge priče, Foto: Privatna Arhiva

Crnogorska grafičarka i profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Vesna Bošković nagrađena je plaketom za izvrsnost na Međunarodnoj izložbi digitalnih otisaka “Full Color” u Zagrebu. Plaketu za izvrsnost, koja je treća u podijeljenim kategorijama nakon zlatne i srebrne plakete, Boškovićeva je dobila za rad “Sinhronicitet”.

“Digital print ‘Sinhronicitet’ je kompjuterski obrađen ili nadograđen segment moje slike. Naziv rada upućuje na trenutak koji je ‘zasijao’ drugačijom svjetlošću sa pojačanom čulnošću tog trenutka”, rekla je Bošković “Vijestima” o nagrađenom radu.

Pored ove, Vesna Bošković učestvuje i na petom Međunarodnom trijenalu autoportreta u Samoboru u Hrvatskoj, a izlagaće i u Veneciji u “The Room Contemporary Art Space” (Salon savremene umjetnosti) od 10. maja do 3. juna, kao i na “Palazzo Albrizzi-Capello” od 11. maja do 3. juna 2021. godine, a uz to, otkriva ona za “Vijesti”, planira i neke nove poduhvate.

“Drago mi je da se nađem u selekcijama drugih država, u koncepciji inostranih autora izložbi. Posebno dobar osjećaj kod mene budi i priznanje koje je stiglo iz Zagreba, a naravno, svako priznanje i nagrada bude dobar osjećaj”, ističe Boškovićeva.

Izložba “Full Color” je Međunarodna izložba digitalnih otisaka čiji je autor koncepcije Hanibal Salvaro, a koja je otvorena povodom Međunarodnog dana boja 21. marta i Evropskog dana kreativnosti, a zatvara se danas.

“Izložba ‘Zagreb Full Color’ istovremeno ukazuje kako Zagreb i Hrvatska jesu dobri domaćini, kao i važno evropsko izložbeno odredište savremene umjetnosti. Na taj je način Hrvatska dobila još jednu međunarodnu tradicionalnu izložbu koja će nas svake godine 21. marta podsjećati na mogućnosti vizuelnog izražavanja u bojama“, kazao je Salvaro.

Pored crnogorske predstavnice, postavku čine i djela umjetnika iz drugih devet država: Albanije, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura i Slovenije.

Postavka u okviru Međunarodnog trijenala autoportreta, koje ove godine nosi naziv “Ja - između zbilje i imaginacije” otvorena je 9. aprila u galeriji “Prica”, a autor izložbe je istoričar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albanaze.

“Različiti su po izvedbi, ali slični po nelagodi koju izazivaju: klaustrofobiju i tjeskobnost u Kvadriranju osobnosti Gorana Kujundžića te ambivalentnu neudobnost kojom se nudi stolac presječen kockom u složenoj simbolici videa ‘Stvarno i moguće’ Vesne Bošković“, zapisao je Albaneze u propratnom katalogu izložbe.

Ta postavka obiluje različitostima umjetničkih izražavanja, od video-radova, instalacija, fotografija, skulptura modernističkog duha, digital printova do klasičnijih formi. Izložba se organizuje svake tri godine, a ideju je prilikom realizacije prvog trijenala postavio autor tadašnje izložbe, istoričar umjetnosti Guido Quien, a sa istim ciljem su to nastavile razvijati likovne kritičarke Višnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjaki i Sonja Švec Španjol, prilikom čega su svi argumentovano elaborirali činjenice koje opravdavaju održavanje trijenala i njegov daljnji kontinuitet.

Ove godine se na poziv organizatora odazvalo 385 umjetnika sa 676 prijavljenih radova od kojih je stručni žiri u sastavu odabrao 81 rad umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kanade.

A u maju dolazi i predstavljanje u Veneciji, gdje će video rad Vesne Bošković “Noć u Crnoj Gori” biti prikazan u okviru internacionalnog Salona savremene umjetnosti. Taj rad je Boškovićeva ranije predstavila i na 42. likovnom salonu “13. novembar” na Cetinju. Ona ističe i da su u planu i nova predstavljanja i prikazivanje nove serije slika na kojima radi i na koje je, kaže, ponosna.

Boškovićeva je rođena 1970. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju gdje je angažovana kao vanredni profesor. Postdiplomske studije je završila u Beogradu 1995. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1992. godine, a član je i međunarodne asocijacije UAS za koju je članstvo stekla učešćima na izložbama arhitekture. Boškovićeva za sebe kaže da je multimedijalni umjetnik, a izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu gdje je i nagrađivana.

Početkom godine dobila je i priznanje Univerziteta Crne Gore za koje kaže da je posebna vrsta satisfakcije nakon uloženog truda, ali nagrade i priznanja nijesu njen cilj niti kao stvaraocu niti kao profesoru, već zajednički napredak.

Bonus video: