Iluzija realnosti u Podgorici

Izložba Aleksandre Kokotović biće otvorena danas u Perjaničkom domu Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 17 časova

4154 pregleda 0 komentar(a)
Iluzija realnosti, Foto: Poster
Iluzija realnosti, Foto: Poster

Izložba “The Illusion of Reality” (Iluzija realnosti) umjetnice Aleksandre Kokotović biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji Perjanički dom Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 17 časova.

“Najveća iluzija naše realnosti počiva u našem nesavršenom i nekompletnom znanju o svijetu koji nas okružuje. Mi smo uslovljeni programiranjem vaspitanja i edukacije od našeg rođenja, te imamo potpuno ubjeđenje na koji način stvari funkcionišu oko nas, u našem životu“, kazala je Kokotovićeva o sopstvenom stvaralaštvu.

U propratnom katalogu izložbe istoričar umjetnosti Zdravko Vučinić istakao je da “njene slike izmiču pouzdanom uspostavljanju i razumijevanju bližih tematskih krugova”.

“Oni referišu pojam imaginacije, koja podrazumijeva raznolike podatke situirane osobitim promišljanjem sveta. Živahnom teksturom, građenom upadljivim, neki put sitnim, tačkasto nanesenim potezima, provejavaju iznijansirani, većma spontani unosi, što se okončavaju kroz tragove koherentno sazdanih, bespredmetno apstrahovanih slučajnosti. Slobodno nanesenu pastu kojom se svjetlost rasipa, razlaže i pretvara u tokove vibrantno artikulisanih ishodišta prevedenih u ekspresiju razlivene strukture, presijecaju i konstituišu naglašene magistrale linija, što sažimaju i usmjeravaju prostornu dinamiku kompozicione kretnje”, piše Vučinić.

Kokotovićeva je rođena u Sarajevu, a živjela je u Bejrutu, Londonu, Beogradu i Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirala je na Accademia del Lusso, a svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Priredila je 26 samostalnih izložbi u renomiranim institucijama, muzejima i galerijama. Učestvovala je na preko 50 grupnih izložbi u regionu i svijetu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Umjetničkog udruženja Diversus Visum.

Izložba će nakon otvaranja biti dostupna na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a postavka se može pogledati do 20. maja.

Bonus video: