Preminuo slikar Miloš Šobajić

Svoja djela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi

2978 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BETA
Foto: BETA

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posljedica kovida 19 u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu. Imao je 76 godina.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, od kovida-19 obolio početkom aprila i bio je na lečenju u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović".

Svoja djela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi.

Njegova djela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svijetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodijeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva, prenosi N1.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Umjetnik je posjetiocima predstavio dio radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom vječnom temom: progonom.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umjetnosti u Beogradu 1970, da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz.

Svoju prvu knjigu, pod nazivom: Slikaj i ćuti, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju "Mojih devet života".

Bonus video: