Dvije domovine Evgenija Popovića

Izložba dr Slavka Burzanovića biće otvorena danas u Pomorskom muzeju

1703 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pomorski muzej Crne Gore
Foto: Pomorski muzej Crne Gore

Izložba “Dvije domovine Evgenija Popovića” autora dr Slavka Burzanovića biće upriličena danas u Pomorskom muzeju Kotora, u 19 časova.

“Zbog epidemioloških mjera izložba će biti otvorena uz prisustvo ograničenog broja gostiju uz poštovanje propisanih mjera, u prostoru Muzeja. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Vladimir Radulović, direktor muzeja Andro Radulović i autor, istoričar dr Slavko Burzanović. Takođe, putem video linka će se obratiti i kolege iz Gradskog muzeja u Trstu”, najavljeno je u saopštenju.

Izložbom se afirmiše i javnosti približava djelatnost Evgenija Popovića. Popović je ličnost koja je dala značajan doprinos razvoju političkih, kulturnih i ekonomskih veza Kraljevine Italije i Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore.

Evgenije Popović je rođen u porodici iseljenika iz Boke koji su zahvaljujući pomorstvu i trgovini stekli veliki ugled i imovinu u Trstu. Publicističku i političku aktivnost počinje veoma mlad. Bio je Garibaldijev prijatelj i saborac u borbi za ujedinjenje Italije.

U vrijeme velike istočne krize 1875-1878 pod pseudonimom Emilio Terđesti za više italijanskih listova izvještavao je sa ratišta u Hercegovini i Crnoj Gori. Decenijama je promovisao crnogorske interese u Italiji. Knjaz Nikola mu je, kao drugu iz školskih dana, povjeravao više odgovornih dužnosti.

Popović je od 1897. do 1917. g. bio konzul i generalni konzul u Rimu, a od 1917. do 1919. premijer i ministar inostranih djela u crnogorskoj vladi u egzilu.

Događaj organizuje JU Pomorski muzej Kotor Crne Gore uz podršku Ministarstva kulture i u saradnji sa Muzejom grada Trsta.

Bonus video: