Kompozicije za kontrabas

Muzičku literaturu u Crnoj Gori i šire obogatiće novo izdanje “Bassonegro”, profesora Senada Gačevića

1292 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ucg.ac.me
Foto: ucg.ac.me

Zbirka kompozicija za kontrabas, “Bassonegro”, autora prof. Senada Gačevića nedavno je objavljena u izdanju Centra za regionalnu saradnju, a dodatno će obogatiti muzičku literaturu, kako u Crnoj Gori, tako i šire.

“Imajući u vidu da je literatura za kontrabas kao solo instrument nedovoljna i često neopravdano izostajala, kompozicije koje su napisane i koje se prvi put prezentuju u Crnoj Gori daju veliki značaj za razvoj ovog instrumenta. Djela koja su pisana za kontrabas solo, kontrabas uz pratnju klavira i kvartet kontrabasa u prvi plan ističu kontrabas kao solistički instrument, a onda i kao dio kamernog sastava”, navodi se u objavi Muzičke akademije sa Cetinja, Univerziteta Crne Gore, gdje je Gačević angažovan kao redovni profesor.

Zbirka sadrži „Tri minijature” za kontrabas solo, komad “Il je vedro” za kontrabas i klavir, Sonatu za kontrabas i klavir, komad “Run Rondo” za kontrabas i klavir, obrade tradicionalnih narodnih pjesama „Hannane”, „A kada mi draga dušo”, „Razbolje se lijepa Hajrija”, „Alka cuka” i aranžmana za djela „Alaturka” Dimitrija O. Golemovića i polka „Crnogorka” Špira Ognjenovića prilagođene kvartetu kontrabasa.

“Zbirka kompozicija sistematski prati umjetničko-tehnički način sviranja na instrumentu, stoga ona može biti od velike koristi učenicima, studentima i pedagozima kao dopunska literatura u procesu njihove permanentne edukacije”, ističe se u saopštenju.

Gačević je kazao da posebnu zahvalnost duguje recezentima zbirke Franu Kakarigi (solo kontrabasista Orkestra u Granadi, u Španiji), mr Ljubinku Laziću (vanr. prof. na Fakultetu umetnosti u Nišu i solo kontrabasisti Beogradske filharmonije), mr Fahrudinu Strojilu (solo kontrabasista Sarajevske filharmonije i stručni saradnik na predmetu kontrabas na Muzičkoj akademiji u Sarajevu), a naročito mr Veljku Beleviću (predavač na predmetu kontarabas na Muzičkoj akademiji - Cetinje) koji je pored recezenta bio urednik i izdavač (Centar za regionalnu saradnju) ove zbirke kompozicija.

Gačević je u posljednje dvije decenije prepoznat kao istaknuti muzički pedagog, kompozitor, organizator muzičkog života, rukovodilac institucija, nosilac raznih inicijativa u okviru građanskog društva... Rođen je 1962. godine u Titogradu gdje je završio osnovnu, nižu i srednju muzičku školu. Opšte muzičke pedagogije i studije Kompozicije završio je na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi profesora Željka Brkanovića. Postdiplomske studije iz oblasti kompozicije završio je na Konzrvatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi u klasi profesora Nikolaja Sideljnjikova.

Bonus video: